Business

Alpha Finance: Αυτά είναι τα 6 top picks για το Χρηματιστήριο το 2022

Alpha Finance Logo


Η Αlpha Finance, υπό τον νέο της CEO κ. Μίμη Κωστόπουλο, προτείνει 6 μετοχές για το 2022…

Τις εκτιμήσεις της για τις πιο «ελκυστικές» μετοχές στην ελληνική κεφαλαιαγορά τη φετινή χρονιά ανακοίνωσε η Alpha Finance στην έκθεσή της για τη στρατηγική μετοχών.

Στην ετήσια στρατηγική της προτείνει ως top picks επιλογές για το 2022:

  1. Τη μετοχή της ΕΤΕ, διότι διαθέτει ισχυρά κεφάλαια, προχωρά τη μείωση στον δείκτη NPE και συστήνει τιμή στόχο τα 3,99 ευρώ.
  2. Τη μετοχή της Μυτιληναίος, καθώς εκτιμά ότι έχει ισχυρό προφίλ αύξησης κερδοφορίας, θετικό προφίλ τιμολόγησης αλουμινίου και δίνει τιμή στόχο τα 20,12 ευρώ.
  3. Τη μετοχή του ΟΠΑΠ, διότι διαθέτει ισχυρό προφίλ δημιουργίας ελεύθερων ταμειακών ροών, με τιμή στόχο τα 14,30 ευρώ.
  4. Τον τίτλο της Fourlis, για τις επενδύσεις σε logistics, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις νέες δραστηριότητες, με τιμή στόχο τα 5,90 ευρώ.
  5. Τη μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,38% 5,25, για τη στροφή στις ΑΠΕ, ενώ, όπως σημειώνει, η αποτίμηση της Επιχείρησης έχει γίνει πιο ελκυστική μετά την πρόσφατη υποχώρηση, με τιμή στόχο τα 14 ευρώ.
  6. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, καθώς εκτιμά ότι η νέα διοίκηση και οι υψηλότερες προσδοκίες συναλλακτικής δραστηριότητας δίνουν τιμή στόχο 5,10 ευρώ και τις θεωρεί ως εναλλακτικές επιλογές.

Alpha Finance: Χρονιά με υπεραποδόσεις το 2022

Οι αναλυτές της Alpha Finance τονίζουν ότι η ελληνική αγορά μετοχών μπορεί να ωφεληθεί από τους άνω του μέσου όρου ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (>8% το 2021 και περί του 5% το 2022 με βάση τις εκτιμήσεις του Διοικητή της ΤτΕ), κυρίως λόγω των αυξημένων ξένων επενδύσεων, της επανόδου του τουρισμού στα επίπεδα του 2019, καθώς και της εξομάλυνσης της καταναλωτικής δαπάνης, που επηρεάζεται θετικά και από τη αυξημένη εγχώρια καταθετική βάση.

Σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το RRF, τις θετικές επιπτώσεις από μία πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της  χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια – εξέλιξη που θα διευρύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα – αναμένεται αύξηση των συνολικών επενδύσεων στη Ελλάδα τα επόμενα χρόνια καθώς και νέες ροές κεφαλαίων προς τις ελληνικές μετοχές.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πληθωρισμός (που είχε χαρακτηριστεί ως ο βασικότερος κίνδυνος για τις μετοχικές αγορές, ένα χρόνο πριν σε προηγούμενη έκθεση για την επενδυτική στρατηγική, το 2021), οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων, καθώς και η άνοδος του ενεργειακού κόστους, εγκυμονούν κινδύνους.

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά κατά την οποία επικράτησαν εισροές σε μετοχές με τη λογική του TINA (There Is No Alternative), λόγω και της πρωτοφανούς ρευστότητας που διοχετεύθηκε από τις κεντρικές τράπεζες καθώς και της δημοσιονομικής στήριξης των κυβερνήσεων, οι αναλυτές της Alpha Finance πιστεύουν ότι το 2022 θα χαρακτηρίσει η μετάβαση από μετοχές τεχνολογίας (tech) /ανάπτυξης (growth) σε μετοχές πιο κυκλικές (cyclical) /αξίας (value) όπως οι τράπεζες. Σε αυτή την συγκυρία, το ΧΑ ευνοείται, καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλότερη αντιπροσώπευση τραπεζικών μετοχών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη σε σχέση με άλλους διεθνείς δείκτες, αλλά και γενικότερα από συμμετοχή εταιρειών με χαρακτηριστικά value και cyclical μετοχών, εκτίμηση που επιτρέπει στην Alpha Finance να υποστηρίξει πως φέτος θα είναι χρονιά υπεραποδόσεων για το ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και των αναδυόμενων αγορών

Για το universe των μετοχών που παρακολουθεί η Διεύθυνση Ανάλυσης της εταιρείας, αναμένεται αύξηση στα EBITDA και στα κέρδη ανά μετοχή για το 2022 κατά 10% και 20% αντίστοιχα, που φέρνει τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται 7 φορές τα EBITDA του 2022 και 14,3 φορές τα καθαρά κέρδη του 2022 (15,7 φορές αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες), υποδηλώνοντας discount 24% έναντι του δείκτη Eurostoxx και 20% έναντι του MSCI Emerging Markets αντιστοίχως. Ταυτόχρονα, προσφέρουν μερισματική απόδοση 3,1% ή 4,0% αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες.

Για το 2022, προτείνεται η έκθεση σε τράπεζες (ευνοημένες από την αύξηση των yields και την πρόοδο όσον αφορά στην μείωση των ΜΕΑ), με βασική επιλογή την Εθνική Τράπεζα (ισχυρά κεφάλαια, μείωση δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό σύντομα), ενώ από τις υπόλοιπες εταιρείες συστήνονται ως top picks o Μυτιληναίος (ισχυρό προφίλ ανάπτυξης κερδοφορίας, υψηλές τιμές αλουμινίου), ο ΟΠΑΠ (προφίλ παραγωγής ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών), καθώς και ο Φουρλής (επένδυση σε logistics και ηλεκτρονικό εμπόριο, νέες δραστηριότητες, νέο μοντέλο IKEA, πιθανή εισαγωγή στο ΧΑΑ της Trade Estates REIC). Δυνητικά, επισημαίνεται επίσης η ΔΕΗ (στροφή στις ΑΠΕ, η αποτίμηση έγινε πιο ελκυστική μετά την πρόσφατη διόρθωση) και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (νέο Management, προσδοκίες για αύξηση αξίας συναλλαγών) ως εναλλακτικές επιλογές.ΣΧΟΛΙΑ