• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Σύσταση αγοράς για Alpha και Eurobank, ουδέτερη για την Πειραιώς

    Goldman Sachs: Προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα ξεπεράσει την οικονομία των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια

    Goldman Sachs


    Θετικά βλέπουν οι αναλυτές της Goldman Sachs την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες, προχωρώντας στην διατύπωση νέων, υψηλότερων τιμών στόχων για τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

    Ειδικότερα, δίνουν σύσταση αγοράς για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank με τιμές στόχους 1,68 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν και 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ πριν) αντίστοιχα.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς προτείνει “ουδέτερη” σύσταση, αλλά με υψηλότερη τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ πριν.

    Για την ΕΤΕ δεν δίνει σύσταση.

     

    Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής, καθώς κινούνται από τους κινδύνους στην ανάπτυξη, επισημαίνει η Goldman Sachs.

    Oι αναλυτές της εκτιμούν ότι μέχρι το 2023:

    -η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE θα διαμορφωθεί προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα

    -τα NPEs θα συγκλίνουν στα επίπεδα της περιοχής της Ε.Ε και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA)

    -η αναλογία του Texas ratio θα μειωθεί στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% το 2021 λόγω της μείωσης των NPEs και της δημιουργίας κεφαλαίων/αποθεμάτων ασφαλείας

    -η διανομή μερισμάτων θα μπει και πάλι στο τραπέζι

    Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης του ROTE μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων.

    Aκόμη προβλέπει ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα διαμορφωθεί σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022 και αναμένει από αυτές να μεταβούν προς την ανάπτυξη του ισολογισμού τους.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το ROTE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) στον τραπεζικό κλάδο θα βελτιωθεί από μέσο όρο 5% το 2021 σε 8% το 2023, με βάση τα εξής:

    – τη μείωση του οργανικού κόστους κινδύνου από 90 μονάδες βάσης το 2021 σε μέσο όρο 60 μονάδες βάσης κατά τη χρήση 2022-2024,

    – την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων από σταθερή κατά το διάστημα 2016-2021 σε έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης CAGR της τάξης του 6,5% (1,4 φορές το ονομαστικό ΑΕΠ) το διάστημα 2021-2024, και

    – την θετική λειτουργική εικόνα (>500 μβ) το διάστημα 2021-2024 λόγω του ελέγχου του κόστους.

    Το μέρισμα επιστρέφει στο τραπέζι

    Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία απομόχλευσης, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εισέλθουν σε φάση ανάπτυξης χάρη στα βελτιωμένα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, τη γενική μακροοικονομική ανάκαμψη και τα πακέτα τόνωσης από την ΕΕ.

    Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις 60 δισ. ευρώ στην οικονομία (την περίοδο 2021-26), εκ των οποίων περίπου τα μισά θα παρασχεθούν ως χρηματοδότηση από την ΕΕ και το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες με τη μορφή πιστώσεων και από τους επενδυτές μετοχών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κόκκινα δάνεια: Τιτλοποιήσεις ύψους 5,4 δισ. ευρώ ετοιμάζουν Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ