• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πάει για δεύτερη μέρα ανόδου, με οδηγό τις τράπεζες και την Coca Cola


    Μετά από έξι συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιστρέφει, και μάλιστα με φόρα, πάνω από τις 630 μονάδες και συγκεκριμένα στις 637, με κέρδη 1,34% και συναλλαγές πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ.

    Το καλό κλίμα που για τρίτη μέρα φαίνεται να οδηγεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε συνδυασμό με την επιστροφή των συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν την ανάγκη να πιαστούν από κάπου.

    Στην Ελλάδα, η ανακοίνωση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της Πειραιώς, αλλά και ο ισχυρός ισολογισμός της Coca Cola, δίνουν ανάσες στο ταμπλό.

    Σε ό,τι αφορά την Coca Cola, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 36,4% στα 124 εκατ. ευρώ, από 195 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019. Ο όγκος πωλήσεων σημείωσε πτώση 9,2% στα 990,5 εκατ. κιβώτια από 1,09 δισ. κιβώτια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο ισχυρός ισολογισμός και η επαρκής ρευστότητα διατηρούνται μετά την καταβολή μερίσματος ύψους €0,62 τον Ιούλιο. Η μετοχή ενισχύεται αυτή την ώρα πάνω από 3%, στα 23,28 ευρώ.

    Η μετοχή της Πειραιώς επίσης κινείται ανοδικά για δεύτερη μέρα και με κέρδη 1,6%, στο 1,265 ευρώ. Η τράπεζα στο β’ εξάμηνο κατέγραψε κέρδη προ φόρων 125 εκατ. ευρώ.

    Πάνω από 1% η άνοδος για την Alpha και 1,68% για την ΕΤΕ ενώ κάτω από 1% διαμορφώνονται τα κέρδη της Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,64% 1,80.

    Οι αναλυτές σημειώνουν πως όσο πιο πολύ απομακρύνεται ο τραπεζικός δείκτης από τις 300 μονάδες τόσο το καλύτερο. Εκτιμήσεις δε αναφέρουν ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» που ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα αναμένεται να δημιουργήσει σταθερή ροή εσόδων για τον κλάδο. Η διάρκεια ένταξης των δικαιούχων στο πρόγραμμα είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

    Από εκεί και πέρα, σε νέα υψηλά, στα 11,30 ευρώ, οδηγείται η Τέρνα Ενεργειακή, κόπωση στα 1,18 ευρώ για την Ελλάκτωρ, μετά το χθεσινό +6%, κέρδη πάνω από 2% για την Μότορ Όιλ, γράφοντας το πρώτο «συν» από το ξεκίνημα του μήνα, κέρδη 1,13% για τα ΕΛΠΕ και 1,54% για τη ΔΕΗ, στα 3,95 ευρώ.

    Πράξεις πάνω από τα 6 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μικρή αντίδραση στον Μυτιληναίο, που, όμως, επαναφέρει το χαρτί για μία ακόμα φορά πάνω από τα 8 ευρώ.

    Πιέσεις στην ΕΧΑΕ λόγω επιστροφής κεφαλαίου, στα 2,945 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ