• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ούτε η ΔΕΗ ούτε ο ΟΠΑΠ εμπόδισαν την αγορά από το δεύτερο χειρότερο πτωτικό σερί του 2020


    Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που αποτελεί το δεύτερο χειρότερο σερί για φέτος. Το αμέσως προηγούμενο εντοπίζεται το διάστημα 3-14 Ιουλίου.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, οι απώλειες ανέρχονται σε 6,17% και από την αρχή του χρόνου σε 32,5%.

    Η αγορά παρέμεινε για δεύτερη μέρα κάτω από τις 620 μονάδες, κλείνοντας στις 617,90 και με συναλλαγές μόλις στα 37,49 εκατ. ευρώ. Έλλειψη εμπιστοσύνης, απουσία ενδιαφέροντος, ανησυχία και φόβοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Διόλου καλό είναι το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, αν μπορούμε να πούμε ότι το Χ.Α. συνεχίζει να παίρνει γραμμή από το εξωτερικό, αν και κάτι τέτοιο δεν συνέβη την περίοδο που στα διεθνή χρηματιστήρια οι δείκτες κατέρριπταν το ένα υψηλό μετά το άλλο.

    Το Χ.Α. ως καθρέφτης της οικονομίας δεν παύει να αντικατοπτρίζει μια στρεβλή εικόνα, σημειώνουν οι αναλυτές. Ανησυχία ως προς το βαθμό της ύφεσης για φέτος, με την ελληνική κυβέρνηση να μένει στο 8% και την Κομισιόν να προβλέπει 9%. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 το… 2022. Ανησυχία για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή. Διατυπώνεται ο προβληματισμός μήπως τελικά περάσουν στην κόκκινη γραμμή των τραπεζικών ισολογισμών και προστεθούν στα κόκκινα δάνεια. Τα χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο δε, θα αργήσουν να έρθουν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Κι αυτό διότι δεν σχετίζεται με το ότι η Ελλάδα έχει ελλιπές σχέδιο. Τοι αντίθετο, υπάρχει ανησυχία μήπως το θέμα κολλήσει στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, εξαιτίας των συνεχών αξιολογήσεων των επενδυτικών προγραμμάτων. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι. Πιο μικρό δεν γίνεται, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, διότι ακόμα και στις ανοδικές αντιδράσεις ενδοσυνεδριακά παρατηρούνται φαινόμενα εγκλωβισμού. Όπως έγινε, δηλαδή, την Παρασκευή. Με κίνηση στις 627 μονάδες, ο γενικός δείκτης άρχισε να υποχωρεί προς τις 615.

    ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ συνέβαλαν ωστόσο, στο να περιοριστούν οι αρχικές απώλειες.

    Από τα 5,125 η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε στα 4,92 ευρώ, για να κλείσει στα 4,97 και με κέρδη περίπου 2,5%. Άλλαξαν χέρια 714 χιλιάδες τεμάχια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά το Silchester στο να ολοκληρώσει τις ρευστοποιήσεις του.

    Αντανακλαστική αντίδραση, στα 4,72 ευρώ γιαα τα ΕΛΠΕ, αν και έκανε χαμηλό στα 4,66 ευρώ, κλείνοντας με κέρδη 1,29%.

    Στα όρια των 10 ευρώ και το σημερινό κλείσιμο της Motor Oil ΜΟΗ 1,40% 27,62 παρά το θετικό πρόσημο.

    Μικρού εύρους αντίδραση, επίσης, για το Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,68% 26,70, στα 14,75 ευρώ.

    Ο Μυτιληναίος, συνεχίζει ανοδικά, αποτελώντας εξαίρεση στο ευρύτερο κύμα πιέσεων της αγοράς. Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κλείνοντας στα 8,87 ευρώ και κέρδη 1,54%.

    Κίνηση στα 7,90 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και άνοδος 2,66%, στα 7,90 ευρώ, παρά το γεγονός ότι έγραψε χαμηλό στα 7,71.

    Αντανακλαστικά για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που στο κλείσιμο μηδένισε τις απώλειες και από τα 5,98 ευρώ έκλεισε στα 6,10 ευρώ. Η μετοχή ήταν«ασανσέρ» ωστόσο, αφού έγραψε κίνηση πάνω και από τα 6,25 ευρώ.

    Στο μεταξύ, εντάθηκαν οι πιέσεις στην Eurobank και στην Πειραιώς, με απώλειες 3,05% και 2,57% αντίστοιχα. Πτώση πάνω από 2% για Βιοχάλκο και Aegean, στο κόκκινο παρέμεινε η ΕΥΔΑΠ, παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα 6μήνου, ενώ την πλάστιγγα του δείκτη προς το κόκκινο σήμερα έριξε η Coca Cola που έκλεισε με απώλειες πάνω από 3%, στα 21,06 ευρώ.

    45 χαρτιά έκλεισαν με κέρδη και 37 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ