• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έλαμψαν οι τράπεζες, επέστρεψε η αισιοδοξία στην αγορά – Στο 1,55% υποχωρεί το 10ετές

    • NewsRoom


    Δύο μήνες είχε να δει η αγορά τζίρο πάνω από τα… 100 εκατ. ευρώ και τον είδε σήμερα, σε μία μέρα που η αισιοδοξία επέστρεψε, τουλάχιστον στην χώρα και στις αγορές χρήματός της, το Χρηματιστήριο και την αγορά των ομολόγων.

    Ειδικά η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει αποκλιμακωθεί αισθητά, στα επίπεδα του 1,55%, κλείνοντας την απόσταση που το χωρίζει με το ιταλικό, το οποίο διαπραγματευόταν νωρίτερα οριακά πιο κάτω, στο 1,48%. Το ελληνικό 5ετές ήδη από το πρωί διαπραγματεύεται στο 0,93%.

    Τα καλά νέα, βεβαίως, έρχονται από την Ευρώπη. Αν και η απόδοση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τετάρτη δεν είναι και η καλύτερη, ίσως λόγω των δυσοίωνων προβλέψεων της ΕΚΤ και της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, που εκτιμά ότι η ύφεση θα κινηθεί φέτος μεταξύ 8% – 12%. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια στο πακέτο 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που χτυπήθηκε από την πανδημία. Το πακέτο περιλαμβάνει 500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια, προκειμένου να γίνει το… χατίρι της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας που επιμένουν στα δανεικά αντί επιχορηγήσεων.

    Τα αρχικά κέρδη του Dax στην Φρανκφούρτη έχουν περιοριστεί σε 1,25%, του Cac στο Παρίσι σε 1,53%, του ισπανικού IBEX σε 1,5%, ενώ το Μιλάνο εμφανίζει οριακές διακυμάνσεις και αρνητικές μεταβολές.

    Την ίδια στιγμή, ο Dow στην Wall ξεκίνησε ανοδικά με κέρδη 0,9%, το πετρέλαιο, ειδικά το αμερικανικό υποχωρεί στα 33 δολ. το βαρέλι και το brent στα 34 δολ., ενώ οι επενδυτές αφήνουν προς το παρόν τον χρυσό, με αποτέλεσμα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου να υποχωρεί κάτω από τα 1.700 δολ. η ουγγιά, στα 1.693 δολάρια.

    Τα καλά νέα για την Ελλάδα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι ότι από τα κεφάλαια που προτείνει η Κομισιόν, δικαιούται τα 22,5 δισ. ευρώ + 10 δισ. ευρώ δάνεια, τα οποία δεν φαίνεται να προτιμά η ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι κάθε δάνειο, ως γνωστό, συνοδεύεται από όρους και υποχρεώσεις του δανειζόμενου.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 660,30 μονάδες και με κέρδη 3,91%, ενώ οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 124 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πακέτα ήταν μόνο τα 4,25 εκατ. ευρώ (2,9 εκατ. τεμάχια με δύο πακέτα στην ETE και 1 εκατ. τεμάχια στην Alpha).

    Η αγορά κλείσιμο πάνω από τις 660 μονάδες, έχει να δει από τις 6 Μαρτίου, σχεδόν δυόμιση μήνες πριν…

    Πάρτι, στην κυριολεξία, έγινε στις τράπεζες, καθώς κατέγραψαν κέρδη (ο κλάδος) πάνω από 10,2%.

    Η Πειραιώς πρωταγωνίστησε με άνοδο 16,2%, στο 1,42 ευρώ, ακολούθως η Eurobank με 9,3% στα 0,42 ευρώ, στο 7,5% τα κέρδη για την ΕΤΕ στα 1,28 ευρώ και στο 8,5% για την Alpha, στα 0,60 ευρώ.

    Ισχυρή αντίδραση με κέρδη πάνω από 8% για τον ΟΠΑΠ, 4,4% η άνοδος για την Jumbo, με την διοίκηση του ομίλου στην γενική συνέλευση να δηλώνει την αισιοδοξία της για την ανάκαμψη του ομίλου μετά την καραντίνα.

    Ισχυρή ήταν η αντίδραση και στην Ελλάκτωρ με κέρδη πάνω από 9,4%, στον απόηχο της είδησης ότι δημοπρατείται η επέκταση της Αττικής Οδού.

    Πάνω από 5% η άνοδος για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 2,97% για τον Μυτιληναίο, με την διοίκηση του ομίλου να αποφασίζει την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ.

    Οριακές ήταν οι απώλειες για την ΔΕΗ και την ΕΧΑΕ.

    Κέρδη κατέγραψαν 83 μετοχές και 34 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ