• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μετοχές σε ιστορικά υψηλά, αγνώριστες οι τράπεζες-Παίζουν οι μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν με το Recovery Fund

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Την αίσθηση ότι το… ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, έχουν οι συναλλασσόμενοι στο Χρηματιστήριο.

    Μετά το άδειασμα της αγοράς στο πρώτο ημίωρο στα επίπεδα των 702 μονάδων και τις πρόσκαιρες, όπως αποδείχθηκαν, πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, βγήκαν αγοραστές.

    Στοχεύοντας στην επόμενη μέρα των τραπεζών και το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στον κλάδο, με δύο πλατφόρμες διάσωσής τους, τον «Ηρακλή», που ήδη τρέχει και την εκτός απροόπτου νέα πλατφόρμα της Τράπεζας της Ελλάδος, θα επιχειρηθεί να μπει τελεία στην παθογόνο κατάσταση των κόκκινων δανείων.

    Ταυτόχρονα, το 2021 ξεκινάει με την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, επαναφέροντας έπειτα από μία δεκαετία τουλάχιστον τα deals στον τραπεζικό κλάδο.

    Ο τραπεζικός δείκτης κινείται στα επίπεδα 5μήνου, στις 383 μονάδες και τα κεφάλαια που εισρέουν από τα ξένα funds στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους ενόψει της νέας χρονιάς, κάνουν τη διαφορά και γεμίζουν προσδοκία κερδών στο χειμαζόμενο ταμπλό.

    Δεν είναι αμελητέα η απώλεια άνω του 22% από την αρχή του χρόνου που ήταν και μεγαλύτερη, πάνω από 35% έως τις αρχές Νοεμβρίου.

    Πάνω από 5,4% τα κέρδη στην Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 και πάνω από 45 στην Πειραιώς. Κέρδη σχεδόν 3% για την Εθνική και πάνω από 2% για την Eurobank. Μόνο στην Alpha έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 5,1 εκατ. τεμάχια.

    Από εκεί και πέρα, με εξαίρεση την παραφωνία σε Βιοχάλκο και Coca Cola που υποχωρούν από 0,6%, στο υπόλοιπο ταμπλό επικρατούν συνθήκες καλού κλίματος.

    Πάνω από 2% η αντίδραση που βγαίνει στη ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 6,86 ευρώ, με την εταιρεία, όπως και τον υπόλοιπο κατασκευαστικό κλάδο να ελπίζει σε μεγάλες δουλειές από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Η ενέργεια έρχεται πρώτη στη λίστα των έργων, με την Τέρνα Ενεργειακή να ενισχύεται σε ιστορικά υψηλά και κέρδη άνω του 4%, στα 13,08 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Πάνω από 1% ο Μυτιληναίος, στα 10,53 ευρώ και νέα υψηλά με 3,8%, στα 6,49 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

    Πολύ καλή η τάση στην ΜΟΗ , που από τις αρχές του μήνα και μετά την έξοδό της από τους δείκτες της Μόργκαν Στάνλευ έχει μεταμορφωθεί.

    Κέρδη πάνω από 5,3%, στα 11,13 ευρώ, ενώ ακολουθεί με κέρδη πάνω από 3% η μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 5,46 ευρώ. Κέρδη πάνω από 2% για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 2,58% 16,68, 2,5% για το Jumbo, στα 8,77 και 14,91 ευρώ αντίστοιχα. Στο 2,8% τα κέρδη στην ΕΧΑΕ, στα 3,26 ευρώ και 3,4% η Ελλάκτωρ που ξαναείδε το 1,52 ευρώ, εν αναμονή των μετοχικών και διοικητικών ανακατατάξεων στην εταιρεία.

    Με κέρδη 69 χαρτιά και απώλειες για 27, με τον τζίρο πάνω από τα 42, 5 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι υπεραπόδοση με κέρδη πάνω από 5% για τον Φουρλή μετά το τέλος των πωλήσεων από συγκεκριμένο ξένο παίκτη και κέρδη πάνω από 4,8% για την ΕΚΤΕΡ που θεωρείται φαβορί στα ιδιωτικά έργα των οικιστικών αναπλάσεων που έρχονται με το σχέδιο ανάκαμψης.



    ΣΧΟΛΙΑ