• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με ΔΕΗ, τράπεζες και Μυτιληναίο πάνω από τις 810 μονάδες


    Η λύση, έστω του μισάνοιχτου αγωγού Nord Stream 1 για την παροχή αερίου προς την Ευρώπη, είναι αυτή που προκρίνεται και ικανοποιεί τις αγορές, με αποτέλεσμα μετά την άνοδο 2% χθες, να συνεχίζουν ανοδικά και σήμερα και μαζί με αυτές το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) που κάνει κίνηση πάνω από τις 810 μονάδες και μένει να φανεί αν θα τις κρατήσει στη συνέχεια.

    Η σημερινή μέρα, αλλά και οι επόμενες είναι κρίσιμες, αφού το ενδιαφέρον περνάει στην Ιταλία με τις Jefferies και Pictet Wealth Management, να στοιχηματίζουν κόντρα στα ιταλικά ομόλογα.

    Η Jefferies βλέπει τουλάχιστον 50% πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, καθώς ο Ντράγκι δεν φαίνεται πρόθυμος να συνεχίσει τις εσωτερικές διαμάχες στον συνασπισμό του, ακόμα κι αν κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης και παραμείνει προς το παρόν.

    «Εάν φύγει ο Ντράγκι, θα δούμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές, ειδικά στα spread», δήλωσε ο Cesar Perez Ruiz, επικεφαλής επενδύσεων στην Pictet Wealth Management. «Είμαστε ακόμα αρνητικοί στα ομόλογα της περιφέρειας».

    Πάντως, το ελληνικό 10ετές δείχνει σταθεροποιημένο στο 3,45%.

    Σήμερα το πρωί αναμένεται η ομιλία του Ιταλού Πρωθυπουργού στη Γερουσία. Με την ομιλία του αυτή, ο Ντράγκι αναμένεται να κάνει γνωστό αν εννοεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία, ή να παραιτηθεί οριστικά. Γύρω στις 11, θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των διαφόρων εκπροσώπων των κομμάτων.

    Στις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα, πάντα στη Γερουσία, θα ξεκινήσει η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, γύρω στις 7.30.

    Επιστρέφοντας στη Λεωφόρο Αθηνών, στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,61 βγαίνει αντίδραση 2,9%, η ΕΤΕ ΕΤΕ 1,12% 8,16 ενισχύεται πάνω από 3%, η Eurobank ΕΥΡΩΒ -2,88% 2,02 συνεχίζει με άνοδο πάνω από 1% και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,52% 3,89 κατά 2,6%.

    Θετικό πρόσημο για τον ΟΤΕ, στα 16,48 ευρώ και τον ΟΠΑΠ στα 13,82 ευρώ, ενώ επιχείρηση διαφυγής για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,73% 38,20 στα 13,45 και κέρδη 1,8%.

    Στα 1,74 ευρώ η Ιντρακόμ και αντίδραση 1,8% για την Ιντρακάτ, στα 2,17 ευρώ, ενώ νέα κίνηση αντίδρασης εκδηλώνεται στη ΔΕΗ, προς τα 5,4 ευρώ με άνοδο 5,69%.

    Να σημειωθεί ότι ξεκινά σήμερα και λήγει την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή για την κάλυψη του εταιρικού ομολόγου, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, της CPLP Shipping Holdings, θυγατρικής της Capital Product Partners.

    Το ομόλογο είναι επταετούς διάρκειας (το ετήσιο κουπόνι θα κυμανθεί μεταξύ του 4,4% και του 4,9%) και στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται πως η εκδότρια εταιρεία έχει το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης του δανείου, ως εξής:

    Στις λήξεις του πέμπτου, του έκτου, του έβδομου και του όγδοου εξαμήνου, αν δοθεί premium 1,5% (αποπληρωμή των ομολογιούχων στο 101,5).

    Στις λήξεις του ένατου και του δέκατου εξαμήνου, αν δοθεί premium 0,5% (αποπληρωμή ομολογιούχων στο 100,5).

    Στις λήξεις του 11ου, του 12ου και του 13ου εξαμήνου, χωρίς την καταβολή premium (αποπληρωμή στο 100,0).

    Σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, δημοσιεύει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Lamda Development, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση των αναλυτών.

    Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΒΙΣ είναι διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία 0,05 ευρώ (από 0,80 ευρώ) ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Στο ζενίθ η αβεβαιότητα, στο ναδίρ ο τζίρος!

    Κρίσιμο διήμερο για τις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των κινήσεων του Ντράγκι

    To hedge fund που εκτόξευσε κατά 223% τα κέρδη του σορτάροντας μετοχές τεχνολογίας



    ΣΧΟΛΙΑ