• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με… κηροζίνη από ΕΛΠΕ, ΜΟΗ και Eurobank στις 900 μονάδες μετά από 11 συνεδριάσεις – Γύρισμα σε OTE και Jumbo


    Νέοι πρωταγωνιστές στο ταμπλό σήμερα με τον γενικό δείκτη να επανέρχεται μετά από έντεκα συνεδριάσεις πάνω από τις 900 μονάδες, δημιουργώντας προσδοκίες για ανακατάληψη των υψηλών των 919 μονάδων. Αν και για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να διασπαστεί η βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 915 μονάδων, όπως παρατηρούν οι χρηματιστές.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 900,49 μονάδες και με κέρδη 0,71%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 92,74 εκατ. ευρώ.

    Tα διυλιστήρια, οι εταιρείες του κλάδου των τροφίμων, η μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τα small caps έδωσαν τον τόνο στην αγορά την Τετάρτη, δίδοντας την αίσθηση ότι το ενδιαφέρον μπορεί να μετατοπιστεί. Μετά την έκθεση της Goldman Sachs, Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ έκαναν τη διαφορά την Τετάρτη. Ταυτόχρονα, τα απόνερα του  deal της Chipita με την Mondelez έφτασαν μέχρι στις εισηγμένες εταιρείες τροφίμων και επιχειρήσεις διακίνησης προϊόντων, όπως ο Καραμολέγκος και ο Λούλης ή την ΕΛΓΕΚΑ.

    Η πορεία της αγοράς μπορεί να είναι θετική, δεδομένου ότι οι ξένοι οίκοι, όπως η JP Morgan, αναγνωρίζουν ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, που από την αρχή του χρόνου σημειώνει κέρδη πάνω από 10%, μπορεί να δώσει μερισματική απόδοση πάνω από 5,2%, όταν οι άλλες αναδυόμενες αγορές έχουν απόδοση 2,6%.

    Ταυτόχρονα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται σε 0,80%, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε νέα έξοδο στις αγορές τις επόμενες μέρες, ενώ το  spread με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώνεται πλέον στις 100 μονάδες βάσης, όταν προ… πενταετίας όλοι αναγνωρίζουν τη δυσθεώρητη απόσταση στην οποία είχε διαμορφωθεί.

    Η κανονικότητα στην οικονομία επιστρέφει με το άνοιγμα της αγοράς, τη στιγμή που τα μηνύματα για τον τουρισμό είναι θετικά για τις επικείμενες κρατήσεις, τόσο στα μεγάλα ξενοδοχεία και τις αφίξεις, όσο και στις κρατήσεις τύπου airbnb.

    Το προβάδισμα πήραν την Τετάρτη τα ΕΛΠΕ και η Μότορ Όιλ, αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η κεφαλαιοποίηση της Μότορ Όιλ ξεπερνάει πλέον τα 1,64 δισ. ευρώ και των ΕΛΠΕ τα 1,99 δισ. ευρώ, κινούμενα και τα δύο «χαρτιά» στα υψηλά του τελευταίου χρόνου. Μάλιστα, τα δύο διυλιστήρια, τις μετοχές τους, απογείωσε η έκθεση της Goldman Sachs για τον κλάδο, που λέει χαρακτηριστικά ότι είναι το επόμενο play του Χρηματιστηρίου.

    Από εκεί και πέρα, η ΓΕΚ επιστρέφει σε κεφαλαιοποίηση στα όρια του 1 δισ. ευρώ. Μέσα στον μήνα ψηφίζεται από τη Βουλή η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε-65 που θα συνδέει τη Λαμία με την Εγνατία Οδό, διασχίζοντας όλο τον θεσσαλικό κάμπο. Ήδη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ανεκτέλεστο πάνω από 3 δισ. ευρώ και αναμένεται να διευρυνθεί τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ ακόμα.

    Η Eurobank ανέκαμψε με άνοδο πάνω από 2%, τη στιγμή που Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha έκλεισαν με απώλειες. Οι δύο τελευταίες, σημειωτέον, κατέγραφαν σημαντικά κέρδη τις προηγούμενες μέρες.

    Προς νέα υψηλά φέτος για τον ΟΠΑΠ, στα 13,35 ευρώ.

    Άλλη εικόνα για τον ΟΤΕ που από τα υψηλά ημέρας, τα 14,97 ευρώ, γύρισε στο κλείσιμο σε αρνητικό πρόσημο στα όρια των 14,72 ευρώ.

    Αρνητικό το πρόσημο πάντως και για την Jumbo που, από τα 15,92 ευρώ, γύρισε στα 15,62.

    Απώλειες, οριακές, για την Ελλάκτωρ, στα 1,39 ευρώ, αν και νωρίτερα άλλαξε χέρια το 2,4%, στο 1,50 ευρώ.

    Συσσώρευση στα 15,44 ευρώ για τον Μυτιληναίο, ενώ από τα small caps ξεχωρίζουν ΕΛΓΕΚΑ, Δομική Κρήτης, Ίλυδα, ΕΛΓΕΚΑ και Καραμολέγκος με διψήφια ποσοστά ανόδου.



    ΣΧΟΛΙΑ