• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 900 μονάδες έκλεισε ο Οκτώβριος – Τα πακέτα της Lamda και το +6,94% των τραπεζών

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να περιορίζει στο τέλος τις απώλειες της Παρασκευής κάτω από το 1%, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το όριο των 900 μονάδων, ολοκληρώθηκε ο Οκτώβριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Το Χρηματιστήριο της Αθήνας επιρρεάστηκε από το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις αγορές της Ευρώπης, λόγω κυρίως της αύξησης των αποδόσων των ομολόγων. Αυτή την ώρα στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στο -0,42%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο  -0,37% και στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,10%, την ώρα που και στη Wall Street οι τεχνολογικές μετοχές λειτουργούν ως βαρίδι για τους βασικούς δείκτες.

    Οι αγορές  στην Ευρώπη, και κυρίως η Ελληνική, στάφηκαν στην ΕΚΤ και τις αποφάσεις της για την νομισματική της πολιτική, σε σχέση με την εκτίναξη του πληθωρισμού. Παρά τις καθυσηχαστικές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπέρασε πλέον και το 4%,  τροφοδοτούμενος κυρίως από το ράλι στις τιμές της ενέργειας.

    Οι πληθωριστικές πιέσεις θεωρείται πως θα οδηγήσουν στη σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ, με την αγορά στο ελληνικό Χρηματιστήριο να ανησυχεί για το κατά πόσο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα PEPP, στο οποίο συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα. Είναι χαρακτηρισικό πως η ανησυχία οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του 10ετους να κινείται πλέον στο 1,31%

    Με σημαντικές απώλειες, οι οποίες στέρησαν για ακόμη μία φορά τις 900 μονάδες, ολοκλήρωσε τον, κατά τα άλλα θετικό, Οκτώβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επιφυλακτικότητα για την πιθανή σταδιακή άρση της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανήλθε στο ταμπλό.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την Παρασκευή με απώλειες 0,94% στις 898,06 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να υποχωρεί έως και -1,32%.

    Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο τζίρος, ο οποίος  ανήλθε στα 104,26 εκατ. ευρώ, χάρη κυρίως σε 2 πακέτα στη Lamda, συνολικής αξίας 27,55 εκατ. ευρώ στην τιμή των 7 ευρώ, καθώς και άλλων δύο πακέτων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στις τιμές των 7,1 ευρώ και 7,21 ευρώ.

    Ο όγκος διαμορφώθηκ στα 36,1 εκατ. τεμάχια.

    Πάντως, σε επίπεδο μήνα, ο Οκτώβριος έκλεισε με άνοδο 3,75% για τον Γενικό Δείκτη. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τον Οκτώβριο με συνολική άνοδο 6,94%.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Μυτιληναίος που έκλεισε στο 1,02%, ενώ στο +0,11% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

    Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ΕΛΠΕ (-2,61%), Lamda (-2,41%), ΟΠΑΠ (-2,39%), Βιοχάλκο (-2,23$) και Jumbo (-2,21%). Aνω του 1% ήταν η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Eurobank και ΟΤΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Aegean, Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Titan, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

    Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Εθνικής.

    Από τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Fourlis (-4%) ενώ αντίθετα στο +2,44% έκλεισε η Intrakat.



    ΣΧΟΛΙΑ