• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Κάτι τρέχει στις τράπεζες, δεν σηκώνει κεφάλι ο γενικός δείκτης

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες ο τραπεζικός κλάδος χάνει τις 800 μονάδες ως το ψυχολογικό όριο, κλείνοντας χαμηλότερα.

    Το γεγονός ότι επίκεινται τα stress tests τον ερχόμενο Μάιο, ότι οι διαδικασίες για την ένταξη των προβληματικών δανείων στον «Ηρακλή» δεν τρέχουν γρήγορα, αλλά και η εξασφάλιση ρευστότητας ενόψει έκδοσης νέων ομολογιακών δανείων, προβληματίζουν την αγορά. Και προβληματίζουν, διότι το φιλοεπενδυτικό κλίμα που καλλιεργείται από την κυβέρνηση αποτυπώνεται αφενός στην αγορά των ομολόγων (0,953% η απόδοση του 10ετούς νωρίτερα την Πέμπτη), που είναι και η γενικότερη τάση διεθνώς, αλλά όχι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου που αποτελεί την εικόνα των οικονομικών εξελίξεων. Αυτό, σε συνδυασμό με τον μίνι εκτροχιασμό του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, έστω κι αν οι λόγοι ήταν συγκυριακοί, οδηγεί τα funds στο να τηρούν στάση αναμονής.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε την Πέμπτη στις 913,08 μονάδες και με απώλειες 0,41%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 72,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,57 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Στον ΟΤΕ άλλαξαν χέρια περίπου 382 χιλιάδες τεμάχια, αξίας μεγαλύτερης των 5,3 εκατ. ευρώ, στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων του 2019 και στην ΕΧΑΕ, διακινήθηκε σχεδόν το 1% ή 600 χιλιάδες τεμάχια, αξίας 2,81 εκατ. ευρώ.

    Το κλίμα ωστόσο παραμένει επιβαρυντικό και για τα ξένα χρηματιστήρια, με τρις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν, όπως επίσης και η Wall από το άνοιγμα. Υποό αυτά τα δεδομένα, τα όρια των 900 μονάδων στο Χ.Α. δεν θα αποκλειόταν το ενδεχόμενο να δοκιμαστούν εκ νέου, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης έχει απομακρυνθεί από την αντίσταση των 930 μονάδων.

    Για αυτό… φρόντισαν οι πωλητές στις τράπεζες, πιέζοντας την Alpha στα επίπεδα του 1,75 ευρώ, την Εθνική στα 2,72 ευρώ, την Eurobank στα 0,78 και την Πειραιώς στα όρια των 3 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, οι εντολές πώλησης, συνεχίστηκαν και την Πέμπτη στον Μυτιληναίο, πιέζοντας το χαρτί στο κλείσιμο κάτω από τα 9 ευρώ. Απώλειες πάνω από 2% για την Jumbo, στα 18,10 ευρώ και πτώση άνω του 2%, με την αγορά να προβληματίζεται για τις επιπτώσεις του κορωναϊού, αφού μεγάλο μέρος των εισαγωγών προέρχονται από την Κίνα. Στο κόκκινο η ΕΧΑΕ, στα 4,65 ευρώ, η Motor Oil, στα 18,77 ευρώ, στα 33,52 ευρώ και πτώση σχεδόν 2% για την Coca Cola και στα 3,58 ευρώ οι απώλειες της Βιοχάλκο.

    Από εκεί και πέρα κέρδη 2% για την Aegean, στα 8,69 ευρώ, σχεδόν 2% η άνοδος για την ΓΕΚ/Τέρνα και 1,02% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 8,9 ευρώ, στα 7,63 ευρώ έδειξε να ανακάμπτει η ΕΥΔΑΠ και στο 1,704 ευρώ η μετοχή της Ελλάκτωρ. Αντίδραση μόλις 0,2% για την ΔΕΗ στα 4,22 ευρώ. Στα 2,73 ευρώ με 255 χιλιάδες τεμάχια ενισχύθηκε ο ΑΔΜΗΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ