• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Iron dome από τον ΟΠΑΠ, πάνω από το 25% του ημερήσιου τζίρου στη μετοχή – Η φορολογία έριξε τις ενεργειακές

    Jan Karas, CEO ΟΠΑΠ

    Jan Karas, CEO ΟΠΑΠ


    H προοπτική φορολογίας των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατόπιν εντολής της Κομισιόν ήταν ο βασικότερος λόγος που το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι άλλες αγορές της γηραιάς ηπείρου κλυδωνίστηκαν.

    Ειδικά στην περίπτωσή μας, τα θεαματικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,70% 15,50 με το γενναιόδωρο μέρισμα του 1,40 ευρώ (συνολικά, μαζί με την επιστροφή κεφαλαίου), πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Το ίδιο και τα 11 λεπτά μερίσματος του Φουρλή ΦΡΛΚ 0,97% 4,18, ή το come back της Aegean ΑΡΑΙΓ 0,40% 12,65 που πέρασε σε οριακή κερδοφορία για το 2021.

    Το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ διαφοροποιήθηκε δείχνει τη διάθεση των επενδυτών να στραφούν σε μετοχές που μπορούν να αποτελέσουν «καταφύγια» σε κρίσιμες συγκυρίες, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που συνεχίζεται για έναν μήνα πια, χωρίς να διαφαίνεται χαραμάδα διαφυγής. Η τιμή του πετρελαίου έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 117 δολάρια το βαρέλι και τείνει να σταθεροποιηθεί πλέον πάνω από τα 110 δολάρια.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε και σήμερα στο ίδιο μήκος κύματος με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι απώλειες ανήλθαν σε 1,46%, στις 854,88 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 64,5 εκατ. ευρώ στον οποίο άλλαξαν χέρια πάνω από 1,3 εκατ. τεμάχια και με τζίρο 17 εκατ. ευρώ, πραγματοποιώντας πάνω από το 255 του συνολικού τζίρου της αγοράς.

    Από την άλλη, στην κλίνη του Προκρούστη βρέθηκαν οι ενεργειακές, αλλά και οι κατασκευαστικές εισηγμένες που έχουν άμεση εμπλοκή με τον ενεργειακό κλάδο. Μπουγιουρντί μέσω Βρυξελλών στις εταιρείες ενέργειας, με την Κομισιόν να λύνει τα χέρια των τοπικών κυβερνήσεων να επιβάλλουν κατά το δοκούν φορολογία στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας. Εξέλιξη, η οποία έγινε άκρως αντιληπτή από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τις μετοχές του κλάδου να κινούνται και να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος.

    Η Κομισιόν θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την επιβολή ενός έκτακτου φόρου στα “ουρανοκατέβατα’ κέρδη που αποκομίζουν ορισμένοι ενεργειακοί όμιλοι από την εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Απόφαση για την επιβολή του έκτακτου φόρου δεν έχει ληφθεί, ωστόσο σε σχετική ανακοίνωση της η Επιτροπή ανέφερε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν προσωρινά φορολογικά μέτρα για τα απροσδόκητα κέρδη και κατ’ εξαίρεση να αποφασίσουν να τα φορολογήσουν, αναδιανέμοντας τα έσοδα στους καταναλωτές.

    Παράλληλα, η Επιτροπή θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο φόρος είναι αναλογικός, χρονικά περιορισμένος και δεν οδηγεί σε αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της αγοράς.

    Στο θέμα ενεπλάκησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την έκτακτη συζήτηση στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε κάποια στοιχεία που αναδεικνύουν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία του τελευταίου 8μήνου, το μέσο κόστος ανά μεγαβατώρα διαμορφωνόταν στα 153 ευρώ, ενώ η μέση τιμή χονδρικής άγγιζε τα 202 ευρώ. Που σημαίνει για κέρδος 49 ευρώ, που σημαίνει ότι τα υπερκέρδη των παρόχων εκτοξεύτηκαν στο 1,4 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δις. ευρώ αφορά στα κέρδη της ΔΕΗ και τα 400 εκατ. ευρώ στις υπόλοιπες 3.

    Πάντως, ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε τα στοιχεία του κ. Τσίπρα, σε έκτακτη παρέμβασή του. Με διάταξη της κυβέρνησης όπως είπε το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, εξέφρασε την ευχή οι υπολογισμοί του κ. Τσίπρα να είναι σωστοί για να επιστρέψουν τα κέρδη αυτά στον προϋπολογισμό.

    Ταμπλό

    Πτώση 1,87% για τη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16, στα 7,34 ευρώ, 1,25 οι απώλειες για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,19% 16,58, στα 8,87 ευρώ, πάνω από 15 οι απώλειες για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 με την Citigroup να ανεβάζει την τιμή στόχο στα 22 ευρώ, 1% η πτώση για την Motor Oil , σταθεροποίηση στα 7,15 ευρώ για τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,47% 8,39 και απώλειες 1,185 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,49% 18,33, με κλείσιμο στα 15,02 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, ο τραπεζικός κλάδος υπέστη απώλειες, με την Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 και την ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 να σημειώνουν πτώση πάνω από 2%, 1,5% η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 και 0,7% η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75.

    Κλείσιμο στα 16,08 ευρώ για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 και απώλειες 2,90% με 436 χιλιάδες κομμάτια.



    ΣΧΟΛΙΑ