• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οι Έλληνες θεσμικοί έριξαν την αγορά 4,45% – Σε ΔΕΗ, Alpha, Πειραιώς οι πωλήσεις για να διασφαλίσουν κέρδη από τις αυξήσεις κεφαλαίου


    Γενικευμένο sell off στη χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς, αφού τέτοιο μέγεθος πτώσης έχει να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2020! Το θέμα όμως, είναι η ένταση που οδήγησε στο -4,45%, με κλείσιμο στις 858,93 μονάδες.

    Ο τζίρος ξεπέρασε τα 121 εκατ. ευρώ, πρωτοφανής για πτωτική συνεδρίαση, δίνοντας την εικόνα ότι ήθελαν να ξεφορτωθούν (οι πωλητές) τις θέσεις τους. Αυτό που προκύπτει είναι ότι μέχρι τις 14.00 το 75 – 80% των πωλήσεων ερχόταν από την Ελλάδα, εγχώριους επενδυτές, μέσω εντολών που έδωσαν στις χρηματιστηριακές, είτε επρόκειτο για αμοιβαία κεφάλαια, είτε για τμήματα  private banking τραπεζών.

    Μέχρι την ώρα αυτή, οι πωλήσεις από το εξωτερικό ήταν ελάχιστες.

    Συγκεκριμένα, πηγή σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία (στην πρώτη 5άδα της κατάταξης των ΑΧΕ) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέχρι τις 14.00 είχαν περαστεί εντολές από το εξωτερικό μόλις 1,5 εκατ. ευρώ. Μετά τις 14.00, η εικόνα άλλαξε, αλλά όχι δραματικά ως προς τη στάση των ξένων απέναντι στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν μετοχές που είχαν πρωταγωνιστήσει το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ενόψει κλεισίματος της χρονιάς, ουκ ολίγοι Έλληνες θεσμικοί έσπευσαν να πάρουν τα κέρδη που κατέγραψαν μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου σε Alpha, Πειραιώς και ΔΕΗ, πιέζοντας τα χαρτιά στο 1,01, 9,22 και 1,27 ευρώ αντίστοιχα με πρωτοφανείς όγκους συναλλαγών.

    Πάνω από 23 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια την Alpha, 1,4 εκατ. τεμάχια στη ΔΕΗ και πάνω από 5 εκατ. τεμάχια στην Πειραιώς. Η Alpha [ metoxes metoxi=ΑΛΦΑ]   λύγισε με την πτώση να ξεπερνάει το 8%, η ΔΕΗ το 4,95% και η Πειραιώς το εξίσου βαρύ 7,9%.

    Από εκεί και πέρα τη νύφη πλήρωσαν μετοχές που μπορεί να επηρεαστούν από την νέα μετάλλαξη του κορoνοϊού. Πρώτη στη λίστα των πωλητών βρέθηκε η Aegean ΑΡΑΙΓ 0,33% 12,33, κλείνοντας τα μάτια στα θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου.

    Η πτώση ξεπέρασε το 6,7% και η μετοχή γύρισε στα 4,68 ευρώ με 238 χιλιάδες κομμάτια. Σειρά πήραν τα διυλιστήρια, ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,48% 8,31 και Μότορ Όιλ, υπό το φόβο ενός νέου  lock down.

    Πτώση πάνω από 4% για κάθε μία, με την αγορά επίσης να κλείνει τα μάτια στα υπερδιπλάσια κέρδη 9μηνου για την ΜΟΗ ΜΟΗ 0,68% 26,54  και στην προοπτική διανομής γενναίου μερίσματος το προσεχές καλοκαίρι…

    Από εκεί και πέρα, στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε το σύνολο του ταμπλό και ειδικά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

    Οι Έλληνες θεσμικοί, πρωταγωνιστές της σημερινής πτώσης, πάτησαν τη σκανδάλη στη Βιοχάλκο, στέλνοντάς τη στα 4,40 ευρώ και πτώση πάνω από 5,6%, στην Coca Cola στα 28,29 ευρώ και απώλειες 4%, στον Μυτιληναίο στα 14,10 ευρώ με περισσότερες από 400 χιλιάδες κομμάτια, στον ΟΠΑΠ στα 12,20 ευρώ και απώλειες 4,69% και στην Τέρνα Ενεργειακή στα 13,28 ευρώ και ποσοστό πτώσης άνω του 5%.

    Ηχηρή είναι η βουτιά και των ξένων χρηματιστηρίων.

    Η διαφορά όμως είναι ότι η πτώση που συντελείται, γίνεται από τα… ιστορικά υψηλά τους και όχι από τα οριακά επίπεδα στα οποία κινείται τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Πτώση σχεδόν 875 μονάδων για τον Dow και 550 για τον Dax αναδεικνύουν τον φόβο από τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα και ειδικά ως προς το αν τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα την εντοπίζουν.

    Οι ειδικοί μάλιστα, όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να εκφέρουν γνώμη. Μέχρι τότε, η μία μετά την άλλη οικονομία της Ευρώπης θα κλείνει, όπως έγινε νωρίτερα στο Βέλγιο, μετά τη Σλοβακία και την Αυστρία.

    Τα κέρδη του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την αρχή του έτους περιορίστηκαν σε 6%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό πτώσης του γενικού δείκτη για τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που τελείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

     



    ΣΧΟΛΙΑ