• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Οι δύο εβδομάδες των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Συσσώρευση ενόψει εξελίξεων με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες.

    Μετά το report της Goldman Sachs, που μέσα σε δύο μήνες αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω την τιμή για τον Γενικό Δείκτη στις 1.370 μονάδες, ακολουθώντας, στην ουσία, τις προβλέψεις των Ελλήνων αναλυτών, παρατηρείται συμπεριφορά «διατήρησης των κεκτημένων».

    Οι τράπεζες, σύμφωνα με τους χρηματιστές, μαζί με την ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,19% 5,15 ή ακόμη και τις κατασκευαστικές εταιρείες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,19% 16,58 Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,76% 2,60 Άβαξ ΑΒΑΞ -1,35% 1,46 Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 0,37% 5,42) είναι τα «χαρτιά» που αποτελούν τον κατ’ εξοχήν καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής διάστασης που θέλει να δώσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Είναι οι μετοχές που οι επενδυτές αγοράζουν τιμολογώντας την επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Στις δύο επόμενες εβδομάδες αναμένεται να… παιχθούν όλα στο ταμπλό. Από το να ενταχθεί και πάλι η μετοχή της Πειραιώς στον MSCI, μέχρι να αρχίσει η κινητικότητα γύρω από την αποεπένδυση του ΤΧΣ, το μομέντουμ που θα δημιουργηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου από την αύξηση (;) των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και την προεξοφληθείσα μη αύξηση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου, έως το έκτακτο και αναπάντεχο γεγονός του investment grade.

    Στις 20 Ιουλίου, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη, συγκαλείται η Γενική Συνέλευση της Eurobank. Πρόθεση της διοίκησης της τράπεζας είναι η επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ στα επίπεδα μεταξύ 1,10-1,90 ευρώ.

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 εμφανίζει σήμερα την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές με 6,07 δισ. ευρώ, έναντι 5,67 δισ. ευρώ της ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 των 4 δισ. ευρώ και άνω της Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 και των 3,7 δισ. ευρώ της Alpha Bank.

    Η δε μετοχή της Πειραιώς σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες, με κέρδη 136,8%.

    Δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που δεν αποκλείουν η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 να αποτελέσει την ενδέκατη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που θα ενταχθεί στον MSCI, αν δεν υπάρξει άλλη έξοδος.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, η MSCI θα αρχίσει να παρακολουθεί τις κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε δύο τυχαίες ημερομηνίες μεταξύ 18 – 28 Ιουλίου, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

    Στη συνέχεια, οι γενικές συνελεύσεις της Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 και της Εθνικής ΕΤΕ 3,31% 7,81  συμπίπτουν με τις ανακοινώσεις από Fed και EKT για τα επιτόκια.

    Οι διεθνείς αναλυτές μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό (3%), που είχε σαν αποτέλεσμα ο S&P να οδηγηθεί στις 4.500 μονάδες, δεν βλέπουν ότι η Fed θα «τολμήσει» νέο γύρο τον Ιούλιο. Αντιθέτως, στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να αποκλείεται επιπλέον άνοδος 0,25.

    Οι επενδυτές δεν αποκλείουν η διοίκηση της Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 να ανακοινώσει δικό της πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, αλλά και να επιφυλάσσει εκπλήξεις για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

    Κάτι ανάλογο, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για το μέρισμα θα πρέπει να αναμένει η αγορά και από την διοίκηση της Εθνικής τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

    Δεν είναι και λίγοι εκείνοι πάντως, που δεν αποκλείουν εκπλήξεις για το investment grade στην Ελλάδα μετά τις ανακοινώσεις για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan: Άλμα 67% στα κέρδη για το β’ τρίμηνο

    Goldman Sachs: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    ΟΤΕ: Διαγράφει 7,4 εκατομμύρια ίδιες μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ