Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Οι αγοραστές γύρισαν την πλάτη στις τράπεζες – ΔΕΗ, Μότορ Όιλ οι πρωταγωνιστές, γύρισμα για ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ και Μυτιληναίο


Βάση στα επίπεδα των 700 μονάδων με κίνηση, μέχρι τις 710 μονάδες το πολύ, επιχειρεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης μέχρι τα μέσα του 2022, παρά την ευεργετική της διάσταση αφού οι επαναγορές ομολόγων θα φτάσουν τα 2 τρις. Ευρώ, δεν παύει να θυμίζει στις αγορές ότι τα οικονομικά προβλήματα, οι αγκυλώσεις και οι παρενέργειες της πανδημίας θα συνεχιστούν για 1,5 χρόνο ακόμα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall αντιδρούν πτωτικά, αν και για την λεφτά, όλα φαίνεται ότι παίρνουν το δρόμο τους, μετά την συγχαρητήρια επιστολή του Κινέζου προέδρου στο νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Που σημαίνει πλέον, ότι η εποχή Τραμπ τελείωσε.

Στα δικά μας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κεφαλαίων ύψους 32 δις. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Με τις αλλαγές που προωθούνται, θα μιλάμε για άλλη οικονομία και άλλη χώρα το 2027, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με πενιχρά κέρδη 0,34%, στις 705,21 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές την Τετάρτη ξεκίνησαν με φόρα, με κίνηση της αγοράς στις 709 μονάδες, για να υπάρξει στη συνέχεια πισωγύρισμα βασιζόμενο στην υποχώρηση των ευρωπαίκών χρηματιστηρίων ως τις 698 μονάδες.

Την έκπληξη σήμερα έκαναν οι μετοχές από την ενέργεια. ΔΕΗ, Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, «παρέκαμψαν» τις τράπεζες στις οποίες κόπηκε η φόρα, με εξαίρεση την ΕΤΕ που έκλεισε στο «συν».

Γύρισμα λοιπόν, παρά τις αρχικές απώλειες για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ που έκλεισε με κέρδη 1,9%, στα 6,70 ευρώ, 0,48% η Τέρνα Ενεργειακή, στα 12,56 ευρώ, 4,5% η μετοχή της ΔΕΗ που επέστρεψε σε πολυετή υψηλά, στα 6,25 ευρώ και 565 χιλιάδες τεμάχια όγκο συναλλαγών. Κέρδη 5% για την Ελλάκτωρ αφού οι αλλαγές στην μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση φαίνεται να είναι θέμα χρόνου.

Κέρδη πάνω από 1,1% για τα ΕΛΠΕ, στο 1,47 ευρώ, πάνω από 6% η άνοδος για την Μότορ Όιλ, στα 10,57 ευρώ και οριακά θετικό πρόσημο για τον Μυτιληναίο, στα 10,42.

Πάνω από 45 η πτώση για την Πειραιώς, πάνω από 3% για την Alpha και πάνω από 2,5% για την Eurobank.

Επιστροφή στα αρνητικά πρόσημα για την Aegean, που υποχώρησε πάνω από 2%. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες 180 εκατ. ζημιές στο 9μηνο και τζίρο στο 1/3 του τζίρου του 2019…

Πάνω από 1,2% η βουτιά για την Coca Cola στα 24,58 ευρώ.

Κέρδη πάνω από 12% για τον Επίλεκτο που φαίνεται να ευνοείται από την προωθούμενη μείωση του ενεργειακού κόστους, πάνω από 8,3% η άνοδος για την Φουντλινκ, 6,29% η επιστροφή της Κέκρωψκαι 5,20% για την ΕΚΤΕΡ.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάκτωρ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 1,6 εκατ. τεμάχια.

Κέρδη για 65 μετοχές και απώλειες για 40.


ΣΧΟΛΙΑ