• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί η Lamda τράβηξε την προσοχή της αγοράς

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Για μία ακόμα συνεδρίαση η αγορά μπορεί να διέσπασε πτωτικά τη στήριξη των 630 μονάδων, αλλά δεν έκλεισε παρακάτω. Οι απώλειες περιορίστηκαν, μετά μάλιστα τις πληροφορίες που προήλθαν από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ότι παρατηρείται μερική αποκλιμάκωση της τουρκικής έντασης στο Αιγαίο.

    Ωστόσο, η Παρασκευή ήταν δύσκολη μέρα για πολλούς λόγους.

    Κατ’ αρχήν οι επενδυτές βρέθηκαν με το δάχτυλο στη σκανδάλη από τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών, φοβούμενοι έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας με αφορμή την πρώτη μουσουλμανική προσευχή έπειτα από 86 χρόνια στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη, την Αγιά Σοφιά.

    Η αγορά πιέστηκε από τις 638 μονάδες, στις 628. Οι τράπεζες και τα ενεργειακά χαρτιά κατέγραφαν και πάλι απώλειες πάνω από 2 – 3% και ο γενικός δείκτης έφτασε να «υποφέρει» με πτώση πάω από 1,5%. Ταυτόχρονα, ανησυχητικό ήταν και το κλίμα στο εξωτερικό. Κι αυτό διότι σε μία μόνο μέρα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων σε Γαλλία και Γερμανία, τη στιγμή που οι προβλέψεις για το εμβόλιο μετατίθενται για το 2021.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες κάτω από 1% και συγκεκριμένα 0,94%, στις 634,32 μονάδες και συναλλαγές 92,24 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του μεγάλου πακέτου σχεδόν 29 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε για το 2,8% της Lamda. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 1,12% και από την αρχή του χρόνου σε 30,80%.

    Lamda Development

    Με μία κίνηση ματ μετά την ολοκλήρωση του ομολογιακού δανείου των 320 εκατ. ευρώ, ο βασικός μέτοχος της Lamda Development, Σπύρος Λάτσης, πούλησε πριν από λίγο το 2,8% της εταιρείας στον Έλληνα επενδυτή του Λονδίνου, Τρύφωνα Νάτση, εκ των ιδρυτών του Brevan Howard Asset Management LLP.

    Η αγοραπωλησία έγινε μέσω του Χ.Α στα 5,60 ευρώ και η αξία του πακέτου ανήλθε στα 28 εκατ. ευρώ. Πριν από την αγοραπωλησία, ο κ. Λάτσης κατείχε το 50,62% των μετοχών της εταιρείας, ενώ αυτή την στιγμή, μετά τη μεταβίβαση του πακέτου, το ποσοστό του ανέρχεται στο 47,82%. Με αυτόν τον τρόπο ο μεγαλομέτοχος της Lamda διευρύνει το μετοχολόγιο της εταιρείας με ισχυρούς παίχτες σε παγκόσμιο επίπεδο. H μετοχή της Lamda έκλεισε με απώλειες 1,46%, στα 6,08 ευρώ, διακινώντας πάνω από 9 εκατ. τεμάχια και τζίρο 52,03 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στη μετοχή πραγματοποιήθηκε πάνω από τον μισό τζίρο της αγοράς την Παρασκευή.

    ΟΠΑΠ

    Η μετοχή που προβλημάτισε για την συμπεριφορά της την Παρασκευή, χωρίς να το συνηθίζει είναι η αλήθεια, ήταν του ΟΠΑΠ. Πληροφορίες κοντά στην διοίκηση αναφέρουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να προβληματίζει ή να δυσκολεύει τα επενδυτικά πλάνα των επενδυτών.

    Όπως αναφέρουν χρηματιστές έως τις αρχές Αυγούστου θα πρέπει να γίνει η επανεπένδυση του μερίσματος, που λαμβάνει ως μέσο όρο την μέση τιμή του προηγούμενου εξαημέρου.

    Για την ακρίβεια όποιος θέλει να επανεπενδύσει σε μετοχές (και όχι να το εισπράξει σε μετρητά) το μέρισμα των 0,30 ευρώ που έδωσε ο ΟΠΑΠ για την χρήση του 2019 τότε θα ληφθεί υπ όψιν ο μέσος όρος της τιμής της μετοχής των ημερών από 23 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου.

    Συγκεκριμένα, η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών για την επανεπένδυση θα υπολογισθεί με το μέσο όρο της χρηματιστηριακής σταθμισμένης βάση του όγκου τιμής της μετοχής (VWAP) των πρώτων πέντε (5) ημερών διαπραγμάτευσης εντός της περιόδου άσκησης του δικαιώματος επανεπένδυσης του μερίσματος (δηλαδή από 23.07.2020 έως και 29.07.2020), μειωμένης κατά ποσοστό 3% (ποσοστό έκπτωσης). Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με απώλειες πάνω από 5%, στα 8,02 ευρώ, ενώ βρέθηκε χαμηλότερα στα 7,94 ευρώ.

    Ταμπλό

    Οι τράπεζες έκλεισαν με απώλειες πάνω από 2% και τον δείκτη τους να κλείνει ελαφρά πάνω από το ψυχολογικό οχυρό των 330 μονάδων. Πάνω από 2% η πτώση για την Alpha, την Eurobank και την ΕΤΕ και λιγότερο, περίπου 1,3% για την Πειραιώς. Πάνω από 2% η πτώση για την Βιοχάλκο, πτώση άνω του 4% για τα ΕΛΠΕ, στα 5,56 ευρώ. Ωστόσο, αγορές βγήκαν στην Τέρνα Ενεργειακή, τον Μυτιληναίο, στα 7,66 ευρώ, την Μότορ Όιλ που από τα 11,86 έκλεισε με κέρδη στα 12,12 ευρώ και ΟΤΕ που ενισχύθηκε κατά 0,4%.

    Ενδιαφέρον ριμπάουντ για τη μετοχή της Ιντρακόμ με τον Σωκράτη Κόκκαλη να δηλώνει ότι άλλο Ιντραλότ και άλλο Ιντρακόμ. Τα κέρδη ανήλθαν πάνω από το 9%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 47 υποχώρησαν και 45 ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ