ΑΓΟΡΕΣ

Ο Σπύρος Λάτσης πούλησε το 2,8% των μετοχών της Lamda Development – Ποιος είναι ο αγοραστής

Τρύφων Νάτσης


Με μία κίνηση ματ, μετά την ολοκλήρωση του ομολογιακού δανείου των 320 εκατ. ευρώ, ο βασικός μέτοχος της Lamda Development, οι οικογένειες  των Σπύρου και Μαριάννας Λάτση, πούλησαν πριν από λίγο, το 2,8% της εταιρείας στο Brevan Howard Asset Management LLP, ιδρυτής και μέτοχος του οποίου είναι ο  Έλληνας fund manager του Λονδίνου, Τρύφωνας Νάτσης.

Η αγοραπωλησία των 5 εκατ. μετοχών (2,8% της Lamda) έγινε μέσω του Χ.Α στα 5,60 ευρώ και η αξία του πακέτου ανήλθε στα 28 εκατ. ευρώ. Πριν από την αγοραπωλησία, η οικογένεια Λάτση (Σπύρος και Μαριάννα Λάτση) κατείχε το 50,62% των μετοχών της εταιρείας, ενώ αυτή την στιγμή, μετά τη μεταβίβαση του πακέτου, το ποσοστό του ανέρχεται στο 47,82%.

Η αγοραπωλησία έγινε μέσω της Credit Suisse και της Eurobank.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετοχές ανήκαν στην μετοχική μερίδα της κ. Μαριάννας Λάτση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης εκτός από τα 5.000.000 μετοχές άλλαξαν χέρια και 2 επιπλέον πακέτα συνολικού ύψους 3,8 εκατ. μετοχών, χωρίς έως αυτή την ώρα να είναι γνωστό σε ποιον μεταβιβάστηκαν.

Πάντως σε κάθε περίπτωση  ο μεγαλομέτοχος της Lamda διευρύνει το μετοχολόγιο της εταιρείας με ισχυρούς παίχτες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιος είναι ο Τρύφων Νάτσης

Ο Τρύφων Νάτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εν συνεχεία πήρε Ph.D. στα οικονομικά από το City University του Λονδίνου.

Υπήρξε βοηθός ερευνητή και λέκτορας στις χρηματοοικονομικές αγορές και στη θεωρία χαρτοφυλακίων στο City University από το 1989 ως το 1993. Μετακινήθηκε στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers το 1993.

Τον Ιούνιο του 2000 και μετά την εξαγορά της Salomon από τη Citigroup αποσπάστηκε σε ένα hedge fund που λεγόταν Endeavour. Το 2001 έφυγε από το Endeavour και συναντήθηκε με τον Alan Howard στην Credit Suisse First  Boston στο Λονδίνο.  Από τη Credit Suisse αποχώρησαν το 2003 για να ιδρύσουν μαζί με άλλους την Brevan Howard Asset Management LLP.

Ο Τρύφων Νάτσης είναι ένας Έλληνας millionaire, ο οποίος μένει στο Λονδίνο. Αγαπάει τα γρήγορα αυτοκίνητα και είναι λάτρης της όπερας. Μάλιστα κάθε χρόνο χορηγεί παραστάσεις όπερας στο Λονδίνο.

Είχε πουλήσει ελληνικά ομόλογα

Πριν από λίγα χρόνια όπως είχε γίνει γνωστό τότε (2009) η εταιρεία Brevan Howard είχε πουλήσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Εκείνη την εποχή ο Τρύφων Νάτσης έχει παραχωρήσει συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Όπως είχε εξηγήσει τότε θα ήταν προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων είναι η Ελλάδα να αποφύγει ακραίες καταστάσεις χρεοκοπίας. Ο στόχος είναι εφικτός, αρκεί να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση για την εφαρμογή και ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος είχε μιλήσει για τις μεγάλες κρίσεις και τις χώρες με οικονομικά προβλήματα, καθώς ο τομέας ευθύνης του ήταν οι αναδυόμενες αγορές (emerging markets) και συγκεκριμένα η εφαρμογή των μακροοικονομικών στρατηγικών σε Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη και Αφρική.ΣΧΟΛΙΑ