• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί ήταν μία από τις χειρότερες εβδομάδες χρηματιστηριακά

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακές εβδομάδες κατά την οποία ο γενικός δείκτης δεν έγραψε καμία θετική μεταβολή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

    Έξι στις έξι συνεδριάσεις πτωτικές, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,90% και η απαισιοδοξία έχει ενσκήψει για τα καλά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 1% και το Χ.Α. δεν έχει καταλάβει τίποτα.

    Η δυσαρμονία ανάμεσα στην πορεία των μετοχών και των ομολόγων είναι πλήρης, γεμίζοντας απαισιοδοξία τους συναλλασσόμενους που ανησυχούν σφόδρα. Κι αυτό, τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall έχουν περιορίσει τις απώλειές τους την Παρασκευή. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά, η Ελλάδα έχει περιορίσει αισθητά τα κρούσματα του κορωνοϊού, όταν στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ ειδικά ή τα Βαλκάνια, που η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούσαν ότι ήλεγχαν την πανδημία, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει.

    Αν υπάρχει ένα «καλό» από την εξέλιξη της πορείας του Χ.Α. είναι ότι το δράμα συντελείται με πολύ μικρό τζίρο, μόλις 43,46 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, κυρίως σε ΔΕΗ και Alpha.

    Oι απώλειες ξέφυγαν την Παρασκευή σε μία σειρά από δεικτοβαρείς μετοχές. Mε την Μότορ Όιλ να γράφει απώλειες μεγαλύτερες από 3,5%, στα 12,.34 ευρώ, οι επενδυτές ανησυχούν ότι στο στόχαστρο των πωλητών δεν βρίσκονται μόνο ο τραπεζικός κλάδος.

    Εκτός από την βουτιά 1,81% της Alpha, 1,95% της Πειραιώς, 1% της Εurobank 2,55% υποχώρησε η Βιοχάλκο και 2,53% η Jumbo, η οποία σημειωτέον έκανε πράξεις ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 16,53 ευρώ, για να κλείσει χαμηλότερα, στα 15,79.

    Από εκεί και πέρα, 1,88% υποχώρησε η μετοχή της Aegean και 1,41% ο Μυτιληναίος. Κάτω από 1% υποχώρησε η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Coca Cola, ενώ αρχικά κατέγραφε κέρδη, για να κλείσει στα 22,45 ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή. Θετικό πρόσημο για την Εθνική, την ΕΧΑΕ, τον ΟΛΠ, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 67 υποχώρησαν και 28 έκλεισαν με κέρδη.



    ΣΧΟΛΙΑ