• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί ήρθαν τα πάνω-κάτω σε Aegean και Φουρλή – Ο ισχυρός ΟΤΕ και τα κέρδη 3,3% στην εβδομάδα

    Χρηματιστήριο


    Βροχή τα πακέτα στην αγορά και έκρηξη συναλλαγών την  τελευταία μέρα πριν ισχύσει η νέα στάθμιση στους δείκτες FTSE την ερχόμενη Δευτέρα.

    Εντύπωση προκάλεσε στο κλείσιμο το γύρισμα σε Aegean και Φουρλή, αλλά και το γεγονός ότι τόσο η μετοχή του ΟΤΕ, όσο και η μετοχή της Coca Cola απορρόφησαν την προσφορά που βγήκε, ως αποτέλεσμα της μειωμένης στάθμισής τους πια.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,9%, στις 668,34 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 111,37 εκατ. ευρώ. Στην εβδομάδα τα κέρδη ανήλθαν σε 3,3%. Η αγορά κινήθηκε μέσα στη συνεδρίαση και πιο ψηλά, στις 674 μονάδες, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε  ότι σήμερα είχαμε εκτός από τις αλλαγές στη στάθμιση των FTSE και τη λήξη στις τριπλές σειρές των παραγώγων, μηνός, τριμήνου και πρώτου εξαμήνου.

    Καλή ήταν η αντίδραση στο μεταξύ, και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη για το Παρίσι και 0,7% για την Φρανκφούρτη, ενώ πάνω από 0,7% η άνοδος στη Wall Street, φαίνεται ότι επέδρασαν θετικά στην πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

    Από εκεί και πέρα μεγάλη ενδοσυνεδριακή διακύμανση καταγράφηκε στην μετοχή της Aegean που από τα 4,395 ευρώ υψηλά ημέρας, έκλεισε στις δημοπρασίες στα χαμηλότερα επίπεδα, τα 4,15 ευρώ. Μάλιστα διακινήθηκαν περισσότερες από 100 χιλιάδες τεμάχια. Ίδια εικόνα και στον Φουρλή που από τα 4,08 ευρώ υψηλό ημέρας έκλεισε με απώλειες 4%, στα 3,84 ευρώ και όγκο 89 χιλιάδων τεμαχίων. Η μετοχή του ΟΤΕ που θίγεται από την αλλαγή στη στάθμιση των δεικτών, όχι μόνο απορρόφησε την προσφορά, αλλά έκλεισε και με αξιόλογα κέρδη 1,67%, στα 12,16 ευρώ, διακινώντας συνολικά 1,661 εκατ. τεμάχια. Στον ααντίποδα, η Coca Cola, με υψηλό ημέρας στα 23,65 ευρώ, έκλεισε στο κόκκινο και με πτώση 0,9%, στα 23,15 ευρώ, ενώ είχε βρεθεί και πιο κάτω στα 22,95 ευρώ.

    Αξιόλογη πάντως, κρίνεται η στάση των τραπεζών, που είδαν τη στάθμισή τους να ανεβαίνει, με την Alpha να ενισχύεται 4,57%, η Πειραιώς 3,5%, η ΕΤΕ 2,89% και η Eurobank 1,4%.

    Τα αρχικά κέρδη των ΕΛΠΕ περιορίστηκαν, παρά το δυναμικό ξεκίνημα σε 2,8%. Στον αντίποδα, η Μότορ Όιλ, έκλεισε στο κόκκινο, με απώλειες 1,97%, στα 13,93 ευρώ. Επιπλέον είχαμε ακόμα πιέσεις στον Μυτιληναίο, την ΕΧΑΕ, την Ελλάκτωρ και τη ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 53 ενισχύθηκαν και 42 υποχώρησαν.

    Δεν πέρασε τέλος απαρατήρητη η αντίδραση στα Πλαστικά Θράκης, που έκλεισαν με  κέρδη 6,16% και 110 χιλιάδες τεμάχια, η Βιοχάλκο με 5,3% και 183 χιλιάδες τεμάχια και ο Δρομέας με 6,5% και 31 χιλιάδες τμχ. Κέρδη 18% για την Space και 6,6% για την Briq μετά την είσοδό τους στον γενικό δείκτη.



    ΣΧΟΛΙΑ