• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης-CEO ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Σχεδόν στο limit up, παρά κάτι… δεκαδικά, έκλεισε η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης εξαγοράς του 12,5%, ποσοστού που κατείχε ο Λεωνίδας Μπόμπολας, από τον ολλανδικό επενδυτικό όμιλο και κατασκευαστικό κολοσσό Reggenborgh Invest.

    Πρόκειται για μία κίνηση, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, που δεν αποτελεί απλώς ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από ένα μεγάλο διεθνή όμιλο. Πρόκειται ουσιαστικά για ψήφο εμπιστοσύνης στην ίδια την ελληνική οικονομία, ενόψει των μεγάλων projects στις κατασκευές που προωθεί η κυβέρνηση. Η γραμμή 4 του μετρό, τα σιδηροδρομικά έργα, οι τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και τα 70 δισ. ευρώ που θα έρθουν στη χώρα από τα κοινοτικά προγράμματα είναι λογικό να προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Και μεγάλοι όμιλοι, όπως η Reggenborgh, είναι απόλυτα λογικά να παίρνουν θέση εγκαίρως.

    Η μετοχή του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου, το τιμόνι του οποίου έχουν εδώ και δυόμιση χρόνια οι αδελφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, έκλεισε με άνοδο 29,92%, στο 1,37 ευρώ, διακινώντας 5,7 εκατ. τεμάχια. Βρέθηκε δε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και επτά μήνες. Την ίδια ώρα, η κεφαλαιοποίηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ απογειώθηκε στα 294 εκατ. ευρώ!

    Υπενθυμίζεται ότι οι Ολλανδοί έχουν χτίσει θέση και στη ΓΕΚ Τέρνα, γεγονός που δείχνει ότι ισχυροποιούν γενικότερα την παρουσία τους στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο.

    Αυτό το νέο όμως, δεν ήταν αρκετό για να δώσει το θετικό πρόσημο για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από την άνοδο του τελευταίου διαστήματος και την επιφυλακτικότητα που υπάρχει στα ξένα χρηματιστήρια η οποία σχετίζεται με το πόσο θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία από την υγειονομική κρίση. Και το χειρότερο; Ότι δεν υπάρχει προοπτική έως ότου βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. είχε και ανοδική αναλαμπή μέσα στη μέρα, αφού πραγματοποίησε υψηλό ημέρας στις 667 μονάδες. Είναι σημαντικό, πάντως, ότι η αγορά κρατήθηκε για τρίτη μέρα πάνω από τις 660 μονάδες, κλείνοντας στις 661,109 μονάδες  και με συναλλαγές 43,63 εκατ. ευρώ.

    Η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 σε 16 συνεδριάσεις γράφει μόνο δύο πτωτικές. Σήμερα ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική, κλείνοντας με κέρδη άνω του 3%, στα 5,25 ευρώ και όγκο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Ουκ ολίγοι διατυπώνουν την άποψη στην αγορά ότι ισχυρό χαρτοφυλάκιο παίρνει τις μετοχές του Silchester.

    Από εκεί και πέρα, πτώση 3,38% για τον τραπεζικό κλάδο, στις 332 μονάδες, και με την Πειραιώς να πραγματοποιεί την μεγαλύτερη πτώση, 4,7%. Ακολούθως, η πτώση για την Alpha ανήλθε σε 3,6%, την ΕΤΕ 3,4% και την Eurobank 2,68%.

    Πιέσεις βγήκαν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 2,8%, 1,9% στη Μότορ Όιλ και 1,8% στην ΕΧΑΕ.

    Πάνω από 1% οι απώλειες για τον Μυτιληναίο.

    Θετικό πρόσημο 1,21% για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11, στα 11,70 ευρώ, και οριακά ανοδική κίνηση στον ΟΠΑΠ, στα 8,505 ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 45 ενισχύθηκαν και 46 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ