• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί η αγορά έχασε τα κέρδη του μήνα και πώς τα blue chips δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Σχεδόν «φαγώθηκαν» τα κέρδη του μήνα, σύμφωνα με τους αναλυτές, μετά και τη σημερινή πτώση, τρίτη στη σειρά, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις 641,95 μονάδες και με απώλειες 1,33%.

    Μόνο στην εβδομάδα, οι απώλειες ανήλθαν σε 3,93% και σε επίπεδο έτους αγγίζουν το 30%. Προφανώς, κάτι δεν πάει καλά στην αγορά. Οι μεγάλες εισηγμένες, τα blue chips, ολοκλήρωσαν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει, εταιρικά τουλάχιστον, προσδοκία από τους επενδυτές.

    Επιπρόσθετα, η αγορά εισέρχεται στη φάση αποκοπής μερισμάτων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί εντόνως την επόμενη εβδομάδα προκαλώντας πρόσκαιρη και τεχνική μείωση του Γενικού Δείκτη. Ταυτόχρονα, μείζον ως προς τη ρευστότητα του συστήματος είναι οι επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις, αφού μόνο η Lamda και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να αντλήσουν 820 εκατ. ευρώ και οι δύο, στερώντας πολύτιμα κεφάλαια σε τούτη τη φάση από την αγορά.

    Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς αγορές, το κλίμα ασφαλώς και δεν είναι το καλύτερο. Ο κορονοϊός σε Β. Ευρώπη και ΗΠΑ καλπάζει και το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θα ανέλθει σε 4,9% και θα στοιχίσει περί τα 12 τρισ. δολάρια. Στην Ευρώπη, η… στωϊκότητα και η πολλή συζήτηση ως προς τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ήδη στρέφονται σε άλλα επενδυτικά μέσα, όπως ο χρυσός που βρίσκεται στα 1750 δολ. η ουγγιά, πολύ κοντά στα υψηλά οκτώ ετών. Το πετρέλαιο υποχωρεί, το μεν αμερικάνικο αργό στα 38 δολάρια ανά βαρέλι, το δε Brent στα 40 δολάρια το βαρέλι.

    Το ελληνικό δεκαετές, πάντως, παραμένει χαμηλά στο 1,26% και σε απόσταση από το αντίστοιχο ιταλικό που διαμορφώνεται σε 1,34%.

    Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Jumbo και Coca Cola ΕΕΕ 1,63% 29,94 ξεχώρισαν από τη σημερινή συνεδρίαση και έκλεισαν με κέρδη. Από εκεί και πέρα, οι πωλητές ξαναμίλησαν πιέζοντας 4,5% την Alpha, 4,29% την Eurobank, 4,1% την Πειραιώς και 3,3% την Εθνική.

    Πτώση 3,5% για την Aegean, αφού μια σειρά από πτήσεις δεν έχουν ανοίξει και ούτε προβλέπεται να ανοίξουν, κάτι που προμηνύει άσχημα νέα για τον τουρισμό στη χώρα μας φέτος.

    Πιέσεις 2,91% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την αγορά να θεωρεί ότι βγαίνουν πωλήσεις για την κατοχύρωση ρευστότητας ενόψει των εγγραφών στο ομολογιακό που ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα. Το επιτόκιο καθορίστηκε μεταξύ 2,5%-3%.

    Πτώση πάνω από 4% για την ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48, 1,9% για την Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,08% 26,62 και 4,13% για τον Μυτιληναίο.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 67 υποχώρησαν και 26 έκλεισαν με άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ