• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έτσι θα γίνει η μόχλευση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω της Λεωφόρου Αθηνών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα για εκτόνωση της πτώσης και το... μέρισμα της ΕΥΔΑΠ


    Το Χρηματιστήριο τίθεται στην υπηρεσία της αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης!

    Μόλις πριν από δύο ημέρες εκταμιεύτηκαν τα πρώτα κεφάλαια, 4 δισ. ευρώ, επί συνόλου 32 δισ. ευρώ που έχει να λαμβάνει η χώρα μας και κυβερνητικές υποστηρίζουν ότι μέρος των κεφαλαίων αυτών εμμέσως θα «μοχλευτούν» μέσω του Χρηματιστηρίου.

    Διευκρινίζοντας οι ίδιες πηγές ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην αγορά μετοχών, αλλά στην εμπλοκή των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στα projects που θα χρηματοδοτηθούν από το Recovery Fund.

    Τούτο λοιπόν, θα συμβεί με τρεις τρόπους:

    – Ο πρώτος αφορά στην άμεση χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο εφόσον η εταιρεία εισηγμένη ή μη εμπλέκεται σε κάποια από τα projects (π.χ. βιώσιμη ενέργεια, οικιστικές αναπλάσεις, νέες τεχνολογίες κ.ά)

    – Ο δεύτερος τρόπος είναι η τραπεζική χρηματοδότηση για κάποια επιχείρηση, εισηγμένη ή μη, που θα θελήσει να χρηματοδοτήσει την δραστηριότητά της για την εμπλοκή της σε κάποια από τα έργα που προβλέπονται στο Ελλάδα 2.0, και

    – Ο τρίτος τρόπος είναι η άντληση κεφαλαίων μέσω χρηματιστηρίου, είτε η έκδοση ομολογιακών δανείων με σημείο αναφοράς την ελληνική αγορά, ειδικά τώρα που το περιβάλλον των επιτοκίων κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό και ήδη έχουν κάνει χρήση από την αρχή της χρονιάς η Motor Oil και η Prodea. Τα κεφάλαια ή τα ομολογιακά που θα αντληθούν από την εγχώρια κεφαλαιαγορά και αφορούν στα projects του Ελλάδα 2.0, ακόμα και οι επενδυτές που θα θελήσουν να βάλουν τα λεφτά τους, δεν αποκλείεται να τύχουν ευνοϊκής φορολογικής αντιμετώπισης.

    Η κυβερνητική πηγή σχολιάζει ότι τα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το Χρηματιστήριο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι θα πηγαίνουν μαζί. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, εντάσσονται οι κυοφορούμενες θεσμικές αλλαγές στην λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στον εσωτερικό έλεγχο που θα αποκτήσει, στους εντατικούς ελέγχους προς τις εισηγμένες για την αποτροπή τυχόν σκανδάλων τύπου Folli Follie, με ισχυρότερη την εμπλοκή της ΕΛΤΕ, των ορκωτών ελεγκτών.

    Διαβάστε επίσης

    Το Χρηματιστήριο ξεπερνά την πύρινη λαίλαπα
    Σταϊκούρας: Όλα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας
    Τράπεζες: Αναστέλλουν για 6 μήνες πληρωμές δανείων – Αναλυτικά οι ενέργειες στήριξης των πληγέντων



    ΣΧΟΛΙΑ