• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Επιθετικές πωλήσεις, η χειρότερη εβδομάδα μετά τα capital controls του 2015


    Δεν λέει να τελειώσει το μαρτύριο στο ΧΑ. Πρωτοφανής για μια ακόμη μέρα η πτώση των ελληνικών μετοχών με τον γενικό δείκτη να καταρρέει σε ποσοστό 5,35% στις 727 μονάδες, ολοκληρώνοντας την χειρότερη εβδομάδα για το χρηματιστήριο μετά την επιβολή των capital controls από την γραφική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της πρώτης περιόδου του 2015.

    Η πτώση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι προγραμματισμένες εντολές πώλησης από τα ξένα και συνάμα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια στέλνουν τον γενικό δείκτη αλλά και τις αποτιμήσεις των μετοχών μόλις μέσα σε πέντε ημέρες σε πολυετή χαμηλά.

    Η «δικαιολογία» του κοροναϊού, όπου παγκοσμίως έχουν μολυνθεί πάνω από 80.000 άνθρωποι με τους νεκρούς να μην φτάνουν καν τους 3.000 είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από το χρηματιστηριακό ράλι του 2019.

    Στο ίδιο μοτίβο, βρίσκεται και το χρηματιστήριο της Αθήνας το οποίο το 2019 κατέγραψε κέρδη πάνω από 50% και στο πρώτο δίμηνο του 2020 σημειώνει τις δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως μετά το χρηματιστήριο της Βηρυτού. Ο φόβος της πανδημίας που αναμένεται να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα μιας σειράς πολυεθνικών κολοσσών, τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα και κλάδων της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία αναγκάζει τους αναλυτές να αναθεωρούν τις απόψεις τους για την παγκόσμια οικονομία το 2020.

    Η Bank Of America έριξε τον πήχη του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος στο 2,8%.

    Σε ό,τι μας αφορά αυτή την ώρα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου οι μετοχές βάφονται σε βαθύ κόκκινο.

    Η Eurobank υποχωρεί πάνω από 6%, η Πειραιώς πάνω από 8%, η Alpha Bank 4%, η Εθνική 6% και οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ.

    Το χρηματιστήριο της Γερμανίας σημειώνει βουτιά 4,8% και του Μιλάνου 3,5%, που σημαίνει ότι τα μηνύματα που παίρνει η ελληνική χρηματιστηρική αγορά είναι αρνητικά ότι ένας πτωτικός κύκλος άνοιξε.

    Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μετοχές, επιθετικές πωλήσεις βγαίνουν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που υποχωρεί κατά 7,5%, ο Ελλάκτωρας 7% και η ΔΕΗ 6,5%.

    Να σημειωθεί, τέλος, ότι η αγορά βρίσκεται στα επίπεδα πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.



    ΣΧΟΛΙΑ