• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή στο… 2018 με όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση

    Wall Street


    Από το… μακρινό και μνημονιακό 2018 έχει να γράψει η αγορά οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με τον γενικό δείκτη να έχει σπάσει τεχνικά τη στήριξη των 630 μονάδων.

    Πλέον έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με σενάρια για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες και επιβάρυνση των ισολογισμών τους με νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας και αδυναμίας των νοικοκυριών που πλήττονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ μέσα σε όλα έρχεται να προστεθεί και ο γεωστρατηγικός κίνδυνος μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.  Οι απώλειες για τις τράπεζες στις οκτώ αυτές πτωτικές συνεδριάσεις ξεπερνούν το 13%.

    Η επόμενη στήριξη, εφόσον ισοφαριστεί το ρεκόρ των εννέα πτωτικών συνεδριάσεων με τον Μάρτιο του 2018, εντοπίζεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην περιοχή των 600 μονάδων.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 629,24 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,23%, ενώ βρέθηκε στα χαμηλά των 619 μονάδων… Οι συναλλαγές για μία ακόμα συνεδρίαση ήταν απογοητευτικές, στα 45,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, κυρίως στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -100,00% .

    Στην αγορά επικρατεί απογοήτευση, διότι οι ξένες αγορές μπορεί να υποχωρούν, αλλά οι απώλειες που καταγράφουν είναι μονοψήφιες, ενώ στο Χ.Α. η πτώση από την αρχή του χρόνου ξεπερνάει το 31%.

    Οι απώλειες στις τράπεζες μπορεί να περιορίστηκαν, αλλά το κλίμα δεν παύει να είναι βαρύ, μετά μάλιστα τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον κλάδο από την HSBC. Όπως σημειώνει σε έκθεσή του με θέμα την ελληνική οικονομία, «ο πυρήνας της ελληνικής αγοράς μετοχών παραμένει ο εύθραυστος ελληνικός τραπεζικός τομέας».

    Πτώση 1,49% για την Alpha, στα 0,595 ευρώ, 2,16% για την ΕΤΕ, στο 1,18 ευρώ, 1,41% υποχώρησε η Eurobank στα 0,3845 ευρώ και 0,79% από απώλειες πάνω από 3%, η Πειραιώς, στο 1,26 ευρώ. Επιβαρυντικά επέδρασε στο ταμπλό και η βουτιά 2,71% της Coca Cola.

    Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα απέπεμψαν οι μετοχές των ΟΤΕ, που έκλεισε με κέρδη 1,8%, ΟΠΑΠ 1,1%, Μυτιληναίος, 0,87%, Jumbo, 2,37%, Μότορ Όιλ, 2,46% και Βιοχάλκο 2%.

    Η κατάσταση στο ταμπλό είναι απογοητευτική, αφού 60 μετοχές έκλεισαν με πτώση και μόλις 27 με κέρδη.

    Ισχυρή αντίδραση 5,75% για τον Κέκροπα, εν αναμονή εξελίξεων στο ζήτημα των οικοπέδων που διαθέτει στο Παλαιό Ψυχικό.



    ΣΧΟΛΙΑ