• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Μετά από 15 μέρες πάνω από τις 900 μονάδες (903) εκκίνησε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο την προτελευταία εβδομάδα πριν από τη γιορτή των Χριστουγέννων, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, αλλά και στα νεότερα στοιχεία που έρχονται στο φως ως προς την επίδραση της μετάλλαξης Όμικρον.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν ενθαρρυντικά, έχοντας ως οδηγό την ερχόμενη Πέμπτη που θα συνεδριάσει η ΕΚΤ προκειμένου να λάβει αποφάσεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Μάρτιο που θα τερματιστούν θεωρητικά τα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων των κρατών μελών στο πλαίσιο της πανδημίας.

    Το πρόγραμμα αυτό αν τερματιστεί, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE και την προληπτική πιστωτική γραμμή, διότι δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

    Άρα η συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη είναι πολύ κρίσιμη για την Ελληνική υπόθεση. Το πιθανότερο είναι ότι η χώρα μας δεν θα αφεθεί στο έλεος, λίγο πριν την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Θα υπάρξει λοιπόν, κάποια ενδιάμεση λύση, μέχρις ότου έρθει η πρώτη αναβάθμιση. Το πότε; Είναι ένα σοβαρό ερώτημα.

    Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που έρχονται στη χώρα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, μπορεί να επισπεύσουν τα πράγματα.

    Όμως, η κυβέρνηση έχει να δώσει ταυτόχρονα, έναν ακόμα κρίσιμο αγώνα. Αυτόν του να αλλάξουν οι στόχοι του συμφώνου σταθερότητας. Πρωτογενές πλεόνασμα 3% δεν μπορεί να διασφαλίσει μεγάλους και υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης, άνω του 4% που είναι οι εκτιμήσεις για την μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας το 2022. Η συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει στην Ευρώπη θα αφορά στη μείωση του στόχου αυτού κάτω από 2%.

    Οι συναλλαγές στο Χ.Α. παραμένουν περιορισμένες, κοντά στο 1,5 εκατ. Ευρώ.

    Στα 13,92 ευρώ ανακάμπτει στο ξεκίνημα η Τιτάν.

    Βάση μεταξύ 1,08 – 1,09 στήνει η Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,59, ενώ η ΔΕΗ ανακάμπτει στα 9,80 ευρώ ΔΕΗ -0,71% 11,16.

    Στα 2,86 ενισχύεται η ΕΤΕ και στα 0,91 η μετοχή της Eurobank. Στα 15,29 υποχωρεί οριακά ο Μυτιληναίος, ενώ σε θετικό πεδίο ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, στα 16,13 και και 12,60 ευρώ αντίστοιχα.

    Στα 13,62 ευρώ ανακάμπτει εκ νέου η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,49% 18,33, ενώ στα 4 ευρώ διαπραγματεύεται αμετάβλητη η μετοχή του Φουρλή.

    Κάποιες εντολές ανεβάζουν την Προντέα στα 7,80 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Σε υψηλό έτους το ελληνικό 10ετές και το εφιαλτικό σενάριο του πρώτου τριμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ