• Τράπεζες

    H εβδομάδα των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών


    «Εβδομάδα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που ξεκινά την Δευτέρα, καθώς επενδυτές και αναλυτές αναμένουν με αγωνία την γραμμή που θα δώσουν στις παγκόσμιες αγορές οι δύο σημαντικότεροι ρυθμιστές χρήματος του πλανήτη.

    Σε μια περίοδο με πρωτόγνωρες συνθήκες για τις οικονομίες παγκοσμίως, τον πληθωρισμό στα ύψη λόγω των δυσχερειών στην τροφοδοσία προϊόντων και ενέργειας και την Όμικρον να απειλεί την ανάκαμψη, οι καιροί είναι δύσκολοι ακόμη και για τους κεντρικούς τραπεζίτες.

    Τα προγράμματα τόνωσης και η άπλετη ρευστότητα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εδραιώσουν την πολυπόθητη διατηρήσιμη ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών, που απειλείται τώρα εκ νέου από το νέο κύμα της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα η κατακόρυφη άνοδος του πληθωρισμού δεν περιορίζει όσο θα έπρεπε την ανεργία, αντιθέτως ροκανίζει τα εισοδήματα, ειδικά στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα των αναπτυγμένων οικονομιών.

    Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού

    Φαινόμενο που εμφανίζεται ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα μεταπολεμικά και προκαλεί ανησυχίες ξυπνώντας για ορισμένους τον εφιάλτη της απειλής του στασιμοπληθωρισμού!

    Στις ΗΠΑ, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνουν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 39 ετών, η Fed αναμένεται να σηματοδοτήσει περιορισμό του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας, νωρίτερα του αναμενόμενου, αλλά και πρώιμη αύξηση επιτοκίων το 2022, βλέποντας τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλο το επόμενο έτος.

    Αντίθετα στην Ευρώπη, που πλήττεται περισσότερο από την νέα μετάλλαξη και την αύξηση των κρουσμάτων, η ΕΚΤ παίζει το σενάριο της ενίσχυσης του συμβατικού προγράμματος αγοράς ομολόγων, καθώς το έκτακτο πρόγραμμα (PEPP) τελειώνει τον Μάρτιο και πιθανή παράτασή του θα έστελνε λάθος μηνύματα στις αγορές τη στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 4% ενώ σε χώρες με….ιδιαίτερη ευαισθησία στον πληθωρισμό όπως η Γερμανία είναι πια στην περιοχή του 6%.

    Ψήφος εμπιστοσύνης στην Αθήνα;

    Αναμφίβολα η πρόκληση είναι ισχυρή εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη με ειδικό ενδιαφέρον για την ελληνική περίπτωση καθώς η χώρα μας, η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που τα ομόλογα της παραμένουν στην κατηγορία junk, εκτός επενδυτικής βαθμίδας, έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από τη συμπερίληψη της στο ευνοϊκό πρόγραμμα της ΕΚΤ.

    Σε μια κρίσιμη στιγμή για την εδραίωση υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών είναι απολύτως επιβεβλημένη η παροχή στήριξης στη χώρα προκειμένου να μην προκληθεί σοκ στην ελληνική αγορά χρέους και απότομη αύξηση στο κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο, αλλά κυρίως για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να αντλήσουν φθηνή ρευστότητα για να καταφέρουν να ανακάμψουν με ρυθμό που θα αντέχει στο χρόνο.

    Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

    Όπως τονίζουν αναλυτές οι επόμενοι μήνες, και αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα από την πλευρά της Αθήνας, είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει να αφήσει η ελληνική οικονομία πίσω την κρίση και να θωρακιστεί έναντι μελλοντικών κρίσεων.

    Κρίσεων που όπως πολλοί αναμένουν ίσως έχουν μεγαλύτερη τακτικότητα τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή τη μάχη η ανάπτυξη είναι κλειδί για μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας με τόσο υψηλό χρέος και χαμηλά επίπεδα εξωστρέφειας και διαφοροποιημένων πηγών εσόδων καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

    Απαραίτητο καύσιμο όμως για την ανάπτυξη είναι τα φθηνά δανεικά αλλά και το να δοθεί μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης από τις εποπτικές ευρωπαϊκές αρχές προς την ελληνική οικονομία, πως αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της και πως χαίρει υποστήριξης για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα.

    FED και ΕΚΤ, ΕΚΤ και FED

    Στο γενικότερο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομία, αναλυτές εκτιμούν πως η διαφοροποίηση αυτή μεταξύ των δύο σημαντικότερων κεντρικών τραπεζών θα φέρει ανισορροπία στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αλλά και νέες ίσως ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας (σε δολάρια) σε περίπτωση που οι παραγωγοί αερίου και πετρελαίου δεν αυξήσουν την παραγωγή.

    Το τοπίο την ερχόμενη εβδομάδα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο εξαιτίας του ότι  ακόμα 12 μικρότερες κεντρικές τράπεζες θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την νομισματική πολιτική τους ενόψει του νέου έτους και να δώσουν «κατεύθυνση» στις τοπικές αγορές.

    Σε τέσσερις μόλις ημέρες, μεταξύ 14 – 17 Δεκεμβρίου οι κεντρικές τράπεζες Ελβετίας, Ιαπωνίας, Νορβηγίας, Ινδονησίας, Τουρκίας και Φιλιππίνων και αρκετές ακόμα θα ανακοινώσουν η θα σηματοδοτήσουν διαφορετικές πολιτικές.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση που αναμένεται να ανακοινώσει η Τουρκική τράπεζα και η αύξηση που αναμένεται από την ρωσική κεντρική τράπεζα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο με ενδιαφέρον αναμένεται το εύρος της μεταβλητότητας που θα εκδηλωθεί στις αγορές χρέους και μετοχών από την Δευτέρα.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ