• Σχόλιο Αγοράς

    Η αγορά της α-PRAXIA-s, έξι στις επτά συνεδριάσεις πτωτικές


    Έξι πτωτικές συνεδριάσεις επί συνόλου επτά από την αρχή Δεκεμβρίου μετράει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και χαμένη κεφαλαιοποίηση πάνω από 2,5 δισ. ευρώ …  Το βαρύ κλίμα σε Wall και Ευρώπη εξαιτίας της παραπομπής Τραμπ και μάλιστα με τις κατηγορίες παρακώλυσης Δικαιοσύνης και κατάχρησης εξουσίας, έβαλε την «πινελιά» στο αρνητικό, κόκκινο φόντο των αγορών την Τρίτη, επηρεάζοντας βεβαίως και το Χ.Α. που έκλεισε με απώλειες 0,24%, στις 861,67 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν τα χαμηλότερα για σήμερα. Τονίζεται δε, ότι η βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται στις 855 μονάδες, ενώ οι συναλλαγές την Τρίτη διαμορφώθηκαν στα 59,3 εκατ. Ευρώ , εκ των οποίων τα 4,75 εκατ. Αποτελούν πακέτα (σ.σ. πέντε στην Jumbo), που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν χαμηλότερα, περί τα 55 εκατ. Ευρώ.

    Σε δύο μέρες διεξάγονται οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει περιοριστεί η διαφορά ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν στις έξι μονάδες, ενώ η παράταση με την Ε.Ε. προκειμένου να ολοκληρωθεί το Brexit, ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου. Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, δείχνουν κάθετη μείωση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 3% και η και η Wall Street βρίσκεται, επίσης, σε ιστορικά υψηλά.

    Στην Αθήνα, οι επενδυτές προς το παρόν δεν δείχνουν να ανησυχούν για κάτι. Οι ξένοι οίκοι δημοσιεύουν διθυράμβους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά η ανησυχία για τον υπερδανεισμό των τραπεζών, σύμφωνα με την EBA δεν παύει να απασχολεί τους ξένους επενδυτές, όσους εξετάζουν την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσουν το ’20. Διότι προς το παρόν, όπως φαίνεται κάθονται στις υψηλές αποδόσεις του 2019.

    Στο pick της ανόδου, η αγορά έδωσε κέρδη 47%, το να χαθούν κάποια από τα κέρδη της χρονιάς, μικρό το κακό, σχολιάζει στο MONONEWS.GR ο κ. Δ. Τζάνας, γεν. διευθυντής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

    Το θέμα είναι ότι δεν μπαίνει φρέσκο χρήμα προκειμένου να δούμε προς τα πού θα πάνε την αγορά οι ξένοι την επόμενη χρονιά, να μας προϊδεάσουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ, κ. Ν. Χρυσοχοϊδη.

    H αγορά πάντως αναμένει τις εξελίξεις στην Praxia BAnk. Κι αυτό, ενώ ο Ηρακλής κατατίθεται σστην Βουλή.

    Από τις τραπεζικές τα οριακά κέρδη σε Πειραιώς και Eurobank δεν ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, τη στιγμή που η αγορά βρίσκεται σε επιφυλακή και για γεωστρατηγικούς λόγους. Ισχυρές πιέσεις βγήκαν στην Ελλάκτωρ, στο 1,528 ευρώ και απώλειες σχεδόν 2% για την Μότορ Όιλ, η οποία υπενθυμίζεται ότι «έκοψε» το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,35 ευρώ. Πιέσεις κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα στην Jumbo, παρά το μέρισμα που ανακοίνωσε χθες, των 0,28 ευρώ.

    Την κίνηση της αγοράς από τα χειρότερα, «απέτρεψαν»  οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, που γύρισε από τα χαμηλά ημέρας των 9,35 ευρώ, Εθνική  και ΔΕΗ που κατέγραψε άνοδο 1,6% ενόψει των ανακοινώσεων Στάσση για το business plan.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 60 έκλεισαν με πτώση και 40 ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ