• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: ΔΕΗ, Coca Cola και τράπεζες έβαλαν στην… πρίζα τους αγοραστές

    • Contributor
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Με την Wall Street κλειστή λόγω αργίας, κάτι που αποτυπώθηκε και στις συναλλαγές του Χ.Α., οι επενδυτές ποντάρουν στην ύφεση της πανδημίας στην Ευρώπη, αφού μία – μία οι χώρες όχι απλώς εκκινούν τις οικονομίες τους, αλλά και αίρουν τους περιορισμούς στα σύνορα και τις αερομεταφορές.

    Η Ελλάδα έχει προβάδισμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αφού φαίνεται ότι αντιμετώπισε επιτυχώς, με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, το πρώτο κύμα της νόσου που έπληξε τον πλανήτη και πλέον «ξελοκάρει» κάθε παραγωγική δραστηριότητα που έμενε εκτός λειτουργίας λόγω του κορονοϊού. Και τούτο αποτυπώνεται τόσο στην πορεία του Χ.Α. όσο και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου που έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,66%.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ακολούθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -με τον Dax στην Φρανκφούρτη να ενισχύεται περισσότερο από 2% και τον Cac 40 στο Παρίσι να κερδίζει 1,9%-, τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 624,32 μονάδες και με κέρδη 2,48%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Απριλίου. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 49,16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

    Στην Eurobank έγιναν τρία πακέτα συνολικού όγκου 7 εκατ. τεμαχίων, στην Alpha δύο, 3 εκατ. τεμαχίων, στην ΕΤΕ τρία πακέτα 2,5 εκατ. τεμαχίων και στην ΕΥΔΑΠ 100 χιλιάδες τεμάχια, στα 7,02 ευρώ. Μάλιστα η μετοχή έκλεισε πιο κάτω, στα 7 ευρώ και με κέρδη 4,17%.

    Οι τράπεζες έκλεισαν την Δευτέρα με κέρδη 6,67% με την ΕΤΕ να υπεραποδίδει με άνοδο άνω του 9%, τη Eurobank να ακολουθεί με κέρδη πάνω από 8%, ενώ σχεδόν 4,5% ήταν η άνοδος για την Πειραιώς και σχεδόν 4% για την Alpha.

    Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ που έκλεισε με κέρδη 6,7%, με την μετοχή να επανέρχεται πάνω από τα 3 ευρώ, περιοχή την οποία είχε να δει από τις…  5 Μαρτίου, δηλαδή εδώ και 2,5 μήνες.

    Ισχυρή ήταν η άνοδος και για την Coca Cola που έκλεισε με κέρδη πάνω από 5%, στα 21,97 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, πάνω από 3% τα κέρδη για την ΕΧΑΕ και την Motor Oil και πάνω από 2% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 9,99 ευρώ και την Βιοχάλκο.

    Κέρδη 1,8% για τον ΟΤΕ και λιγότερο για τα ΕΛΠΕ, στα 6,10 ευρώ, και την Ελλάκτωρ, στα 0,829 ευρώ. Στα 7,03 ευρώ, σταθεροποιητικά, ο Μυτιληναίος, στα 15,64 ευρώ η Jumbo με κέρδη κάτω του 1% και στο 0,25% τα κέρδη για τον ΟΠΑΠ, λίγο πάνω από τα 8 ευρώ.

    Απώλειες 0,45% για την Aegean και 2,1% για την Autohellas.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνο Χατζηδάκη, «σε φάση απόλυτης ουδετερότητας οι ταλαντωτές όπως και ο MACD. Η ανάλωση χρόνου στις 600 μονάδες βοηθάει τους αγοραστές να μαζέψουν δυνάμεις καθώς από την αρχή του μήνα έως σήμερα οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο είχαν οδηγήσει σε κλαδικές απώλειες άνω του 20% βάζοντας ουσιαστικά φρένο σε κάθε προσπάθεια ανοδικής εκτόνωσης. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας φάνηκε ότι οι πωλήσεις έχουν πλέον εξασθενήσει ως προς την ένταση τους ισορροπώντας την εικόνα του Γενικού Δείκτη. Επίσης, η μεγάλη εικόνα έχει γίνει λιγότερο νευρική από την μείωση της μεταβλητότητας γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον να έχει μια πιο σταθερή παρουσία σε μετοχές του FTSE-25. Συμπερασματικά, αναμένουμε εκ νέου προσπάθεια υπέρβασης των 630 μονάδων, αυτή την φορά με τον τραπεζικό κλάδο να έχει πιο ουσιαστική παρουσία στην διαμόρφωση της τάσης».



    ΣΧΟΛΙΑ