• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Χαμηλά 10ετίας για την MLS, νέο πακέτο στη Eurobank, απορροφά το μέρισμα η Jumbo, κλυδωνισμοί για τα ομόλογα


    Ούτε τα 20 εκατ. ευρώ δεν έχει πιάσει ο καθαρός τζίρος της αγοράς την Δευτέρα, αφού έχουν γίνει πακέτα, σχεδόν 4 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο δε, έχει γίνει στην Eurobank, άλλα 2,345 εκατ. τεμάχια, στα 0,875 ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Pimco είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Η Jumbo δείχνει ότι απορροφά τους κραδασμούς από την αποκοπή του μερίσματος την Δευτέρα και από το χαμηλό των 17,79 ευρώ επανέρχεται πάνω από τα 18, διακινώντας περί τις 45 χιλιάδες τεμάχια.  Από τα small caps, η μετοχή της MLS έχει καρφωθεί  στο limit down, στα 0,96 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν χαμηλά… 10ετίας, με όγκο 255 χιλιάδων τεμαχίων.

    Η παραίτηση του γενικού διευθυντή, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, προκαλεί ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Πάντως, το αραβικό fund δεν βγαίνει πωλητής, υποστήριζε προ ημερών κορυφαία πηγή στη διοίκηση της βορειοελλαδικής εισηγμένης.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έχει διευρύνει τις απώλειές του την Δευτέρα, στις 855 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί στις 816 και απώλειες 2,24%. Ακόμα και η Eurobank που φαινόταν να διαφοροποιείται, υποχωρεί πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στα 0,865 ευρώ, πάνω από 2% υποχωρούν ΕΤΕ και Alpha και πάνω από 3% η Eurobank.

    Η αγορά αναμένει τις λεπτομέρειες του σχεδίου Ηρακλής, όπως αυτές θα φανούν από το νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση. Υπάρχουν κάποιες «σκιές», όπως λένε χρηματιστές χαρακτηριστικά, πάνω από τις προμήθειες των τραπεζών και την εγγύηση του Δημοσίου, δηλαδή αν φτάνει, δημιουργώντας ανησυχία ως προς την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

    Λόγω του γενικότερου άσχημου κλίματος σήμερα στο Χ.Α., η μετοχή του ΟΛΠ που είναι το… χαρτί της ημέρας λόγω της επίσκεψης στην Ελλάδα του Κινέζου προέδρου Σι Τζι Πίνγκ, παραμένει αμετάβλητο στα 23 ευρώ.

    Το κλίμα δεν είναι καλό, τέλος και για το ελληνικό 10ετές, που ενισχύεται στο 1,33%, διευρύνοντας την απόσταση από το Ιταλικό που διαμορφώνεται στο 1,23%. Οίκοι, όπως η Soceite Generale, έχουν ταχθεί υπέρ της ρευστοποίησης των ελληνικών ομολόγων, λόγω της κούρσας που έχουν διανύσει. Η ελληνική δεκαετία έχει ενισχυθεί άλλωστε σε ένα χρόνο, πάνω από 300 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ