• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Bear trap ή rebound, η επόμενη μέρα μετά το πάρτι…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο


    Νέα περίοδος εγκαινιάστηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτή της μεγάλης μεταβλητότητας.

    Έπειτα από τρεις εβδομάδες πτώσης που στοίχισαν περί τα 11,5 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση και με τις μετοχές, ειδικά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να βρίσκονται σε… ιστορικά χαμηλά ενώ υπεραπέδιδαν 30% από την αρχή του χρόνου (π.χ. Πειραιώς), ή κάτω από τις τιμές που έγιναν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Alpha και ΔΕΗ), μία αντίδραση αντανακλαστικού χαρακτήρα, μάλλον δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα. Ειδικά, όταν βαρόμετρο για τις εξελίξεις στις αγορές παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει παρασύρει σε αστρονομικά επίπεδα τις τιμές στο ρεύμα και το πετρέλαιο.

    Μοιραία η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη σήμερα, έπειτα από μία συνεδρίαση που επικράτησαν κατά κράτος οι αγοραστές, στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας, με τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών να παρατηρούν ότι υπάρχουν σημεία επαφής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, τη στιγμή που οι Ρώσοι, όπως μεταδίδουν οι Ουκρανοί, βομβαρδίζουν ακόμα και μαιευτήρια…

    Η επενδυτική ψυχολογία τονώθηκε από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα πως, «διαπιστώνει την ύπαρξη προόδου, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ουκρανία και στους στόχους της Μόσχας δεν περιλαμβάνεται η ανατροπή της Κυβέρνησης του Κιέβου».

    Η δε κρίση φαίνεται να περνά και στην Ρωσία, με τον πρόεδρό της να συγκαλεί εκ νέου σήμερα συνάντηση του οικονομικού του επιτελείου για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αμβλυνθούν οι δραματικές συνέπειες στην οικονομία από τα μέτρα που έλαβε εναντίον της χώρας του η Δύση, τέτοια που να οδηγεί πολυεθνικούς κολοσσούς στην παύση της δραστηριότητάς τους (από τα MacDonald’s μέχρι τα ΙΚΕΑ και το Netflix…).

    Οι αγορές μπορούν να ελπίζουν στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στη Δύση με το Ιράν και τη Βενεζουέλα για την αποκλιμάκωση των τιμών στο πετρέλαιο, ενώ η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να απασχολεί εντόνως τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών για το πλαφόν στις χονδρικές τιμές του αερίου από τη στιγμή που η ζήτηση είναι σταθερή.

    Μέσα στο πλαίσιο αυτό, συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ, όπου εκτιμάται ότι θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την νομισματική πολιτική μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, η οποία δεν αναμένεται να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων της.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά καλείται να αφήσει στην άκρη τις όποιες ανισορροπίες ή παρενέργειες προκαλούνται από την Ουκρανική κρίση και τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, εστιάζοντας στον κατεξοχήν ρόλο της, να αποτυπώνει τα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων. Η Eurobank ανοίγει το χορό ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από τις τράπεζες.

    Η Axia επαναδιατύπωσε χθες την τιμή στόχο του 1,5 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 , δίνοντας περιθώρια ανόδου 68% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

    Διαβάστε επίσης

    Xρηματιστήριο: Αντίδραση και rebound στις τράπεζες, αλλά η επιφυλακτικότητα παραμένει

    Ευρωαγορές: Άλμα 7,9% για DAX, η καλύτερη συνεδρίαση από το 2020 για τον Stoxx 600

    Πάρτι στη Wall Street: Άλμα 3,59% για τον Nasdaq, άνοδος 650 μονάδων για τον Dow Jones



    ΣΧΟΛΙΑ