• Σχόλιο Αγοράς

    Πάρτι στη Wall Street: Άλμα 3,59% για τον Nasdaq, άνοδος 650 μονάδων για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να πραγματοποιεί μάλιστα την καλύτερη του ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2020, καθώς οι ελπίδες για διπλωματική λύση στην Ουκρανία και η αποκλιμάκωση των τιμών των εμπορευμάτων έδωσε ώθηση στις διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.286,25 μονάδες με «άλμα» 2% προσθέτοντας 653,61 μονάδες.  Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.277,89 μονάδες με άνοδο 2,57% ενώ ο Nasdaq στις 13.255,55 μονάδες με κέρδη 3,59%.

    Το θετικό κλίμα στην αγορά διαμορφώθηκε μετά τη δήλωση της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, πως η Ρωσία επιθυμεί να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας μέσω διαλόγου και όχι με ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι, καθώς και της δήλωσης του Κιέβου πως είναι πρόθυμο να συνομιλήσει για θέματα όπως το ουδέτερο καθεστώς της χώρας.

    Την Πέμπτη αναμένεται εξάλλου η συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό Ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στη Τουρκία, με τις προσδοκίες ωστόσο να παραμένουν χαμηλές.  Άλλωστε, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί αν η σημερινή αλλαγή συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ή αν πρόκειται για μια προσωρινή αναλαμπή. Το σίγουρο είναι πως οι αγορές παραμένουν ασταθείς, καθώς ουδείς μπορεί να πει πως δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση της έντασης τις επόμενες ημέρες, ούτε πως οι οικονομικές κυρώσεις θα αποσυρθούν.

    Οι αγορές, άλλωστε, παραμένουν με ενδιαφέρον την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να αποκτήσουν μια εικόνα για τις προθέσεις της υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και τη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ στην οποία αναμένεται να συζητηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    Στα μάκρο της ημέρας, ελαφρά μείωση κατέγραψαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από τον αναθεωρημένο αριθμό των 11,5 εκατομμυρίων του Δεκεμβρίου στα 11,3 εκατομμύρια.  Περίπου 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν την εργασία τους.

    Πώς κινήθηκαν οι μετοχές

    Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας ώθησαν τους κύριους μέσους όρους υψηλότερα, με το Netflix να κλείνει με άνοδο 4,98%, τη Microsoft στο 4,59%, την Meta Platforms στο 4,31% και την Alphabet  στο 4,97%.

    Μεγάλες χαμένες της ημέρας ήταν οι πετρελαϊκές μετοχές, καθώς το πετρέλαιο σημείωσε ισχυρή πτώση με το WTI να κλείνει στο -12% και το Brent στο -13%. H μετοχή της Chevron έκλεισε στο -2,50% (σημειώνοντας τη σημαντικότερη υποχώρηση μεταξύ των μόλις 4 μετοχών του Dow Jones που έκλεισαν με απώλειες) και την Exxon Mobil στο -5,68%.

    Ορισμένες από τις μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με εμπόριο ή την εστίαση σημείωσαν ισχυρή άνοδο, με τη Nike να κλείνει με άνοδο 4,73% και τα Starbucks με άνοδο 4,29%. Οι  μετοχές αεροπορικών εταιρειών και της κρουαζιέρας κινήθηκαν επίσης υψηλότερα την Τετάρτη, με της Carnival να κλείνει με άνοδο 8,68% και της United Air Lines με κέρδη 8,27%.

    Ανοδικά κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν. Η Bank of America σημείωσε άνοδο 6,38% και η Wells Fargo σημείωσε άνοδο5,81%. Η Goldman Sachs πρόσθεσε 3,76%.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του Dow Jones τη σημείωσαν οι Salesforce (5,77%) και American Express (5,37%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βουτιά 13% για Brent και 12% για το WTI – Ισχυρές απώλειες και για το συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    Ξανά κάτω από τα 2.000 δολάρια ο χρυσός με πτώση 2,7%

    Ευρωαγορές: Άλμα 7,9% για DAX, η καλύτερη συνεδρίαση από το 2020 για τον Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ