• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Αντίδραση και rebound στις τράπεζες, αλλά η επιφυλακτικότητα παραμένει


    Κλείσιμο πάνω από τις 822 μονάδες (822,97) και με κέρδη 4,22% (τζίρος 111 εκατ. ευρώ), η αγορά έκανε το πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα με μία δυναμική αντίδραση, που όμως, μένει να φανεί κατά πόσο θα έχει συνέχεια.

    Το υψηλό ημέρας διαμορφώθηκε στις 827 μονάδες, με τους αναλυτές να παρατηρούν στη συνέχεια ότι βγήκαν κάποιου είδους πωλήσεις, αφήνοντας ερωτηματικά για τη συνέχεια.

    Οι αναλυτές σημειώνουν ότι από τη στιγμή που διασπάστηκαν πτωτικά οι 810 μονάδες θα χρειαστεί χρόνος για να πείσει ότι η αγορά επιστρέφει. Ακόμα κι αν δούμε ανοδικές αντιδράσεις, όπως αυτή της Τετάρτης. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να τονίσουν ότι η επιφυλακτικότητα ήρθε για να παραμείνει, όσο α) δεν υπάρχουν σημάδια σαφούς αποκλιμάκωσης των εχθροπραξιών στο Ουκρανικό έδαφος, και β) δεν υποχωρούν οι τιμές στην ενέργεια, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής.

    Ήδη, ακόμα και στη χώρα μας επιχειρήσεις ειδικά από την Βόρειο Ελλάδα προβαίνουν αυτοβούλως σε  lockdown επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ακριβό ενεργειακό κόστος. Η τιμή της μεγαβατώρα ξεπέρασε τα 600 ευρώ χθες, ενώ το πετρέλαιο έγραψε σήμερα και τα 131 διολάρια το βαρέλι.

    Η Axia πάντως, προβλέπει ότι οι κραδασμοί στην ελληνική οικονομία δεν θα είναι τόσο έντονοι αφενός εξαιτίας της μικρής εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό αέριο, αφετέρου ξεκινούν οι εισροές των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.    Ταυτόχρονα, στη Σύνοδο Κορυφής, λέγεται ότι θα διερευνηθεί η προοπτική λύσης και κοινής γραμμής στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους που πλήττει την Ευρώπη.

    Οι τράπεζες έκαναν την μεγάλη επιστροφή, αν και χρειάστηκε χθες να γράψει η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 ιστορικά χαμηλά και η Alpha ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 να βρεθεί κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρές ήταν οι εντολές αγορών στην Alpha, στην οποία άλλαξαν χέρια πάνω από 15,3 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη 8,4%, στο 1,05 ευρώ.

    Πάνω από 3,7 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στην ΕΤΕ ΕΤΕ 2,00% 7,66, με τη μετοχή να ενισχύεται 7,7%, στα 2,865 ευρώ. Στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02 διακινήθηκαν περισσότερες από 13,4 εκατ. τεμάχια, κλείνοντας με άνοδο σχεδόν 7%, στα 0,845 ευρώ και στην Πειραιώς τα κέρδη ξεπέρασαν το 9,3%, στο 1,29 ευρώ και με όγκο 4,91 εκατ. τεμαχίων.

    Κατά τα άλλα, ως αντανακλαστική μπορεί να εκληφθεί η αντίδραση στην Coca Cola ΕΕΕ 0% 29,50, με τη μετοχή να ενισχύεται πάνω από 5%, στα 18,98 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση να επιστρέφει πάνω από τα 7 δισ. ευρώ. Η  αμερικανική Coca Cola πάντως, προβαίνει στον τερματισμό των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, αγορά την οποία εκμεταλλεύεται η ελληνική CCHB.

    Χαμηλές πτήσεις για τις ενεργειακές, Motor Oil και ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,36% 8,28, αλλά ισχυρή η αντίδραση που βγήκε στην Aegean που έκλεισε με κέρδη πάνω από 5% και την Βιοχάλκο ΒΙΟ -0,69% 5,73 που αντέδρασε στο +6,8%. Στο +3% ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,97% 14,28 , με 861 χιλιάδες κομμάτια όγκο, αλλά υποαπόδοση για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 και τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,42% 16,58 στα 14,07 και 12,10 ευρώ αντίστοιχα.

    Tέλος, στο σημερινό κλείσιμο της αγοράς πραγματοποιήθηκαν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, λόγω της εξόδου των ρωσικών μετοχών.

    Ωστόσο αν και είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές σε αντικατάσταση των ρωσικών μετοχών, εντούτοις δεν υπήρξαν σημαντικές εισροές η εκροές στις δημοπρασίες.

    Σημειωτέον, ότι το ρωσικό χρηματιστήριο παραμένει κλειστό από τις 24/2.

    Τέλος, αύριο 10/3 θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη νομισματική πολιτική, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την Ουκρανική κρίση.



    ΣΧΟΛΙΑ