• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ασταμάτητοι οι αγοραστές στην Εθνική, μαγνήτης τα ταμειακά διαθέσιμα της Ιντρακόμ

    Χρηματιστήριο: Ασταμάτητοι οι αγοραστές στην Εθνική, μαγνήτης τα ταμειακά διαθέσιμα της Ιντρακόμ

    Π. Μυλωνάς – Σ. Κόκκαλης


    Με μπροστάρη την Εθνική και τη συνδρομή των AlphaEurobank και Βιοχάλκο, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών «κρατήθηκε» μπροστά στον ορυμαγδό των πιέσεων που έλαβαν χώρα στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις ξένες αγορές.

    Οι επενδυτές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων, αλλά το ζήτημα δεν είναι το γεγονός αυτό καθ’ αυτό όσο το ύψος που θα συντελεστεί, αλλά και η διάρκεια μέσα στη χρονιά. Τα νεότερα αναμένονται για την επόμενη Πέμπτη, όπου στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αλλά μέχρι τότε οι αγορές ζουν ένα… δράμα βλέποντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να ξεφεύγουν.

    Το ελληνικό 10ετές κινείται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο χρόνια, στο 2,06%, όταν ο αντίστοιχο γερμανικός τίτλος έχει αφήσει τις αρνητικές αποδόσεις που απολάμβανε, αγγίζοντας πια το 0,2% και το 0,6% ο γαλλικός τίτλος.

    Αυτά, σε μία περίοδο που η τιμή του μαύρου χρυσού καλπάζει τα 93 δολάρια το βαρέλι απειλώντας την ανάπτυξη που όλοι ανέμεναν μετά το πέρας της πανδημίας, το οποίο, φαίνεται να βρίσκεται κοντά.

    Με τον DAX στην Φρανκφούρτη να υποχωρεί 1,7%, χθες τη μετοχή της Facebook να υποχωρεί 24%, παρασύροντας τον Nasdaq, αλλά και τους δείκτες της Wall, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών «κράτησε», υποχωρώντας μόλις 0,12%, στις 945 μονάδες και με συναλλαγές πάνω από τα 71,47 εκατ. ευρώ.

    Είναι εμφανής η στροφή στον τραπεζικό κλάδο με εντολές ξένων να κάνουν αισθητή παρουσία τους σε Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 και Εθνική ΕΤΕ -1,31% 7,56, με την μετοχή της τελευταίας να κλείνει με κέρδη 2,8%, στα 3,64 ευρώ και όγκο 2,5 εκατ. τεμαχίων.

    Ουκ ολίγοι στο Χ.Α., ποντάρουν στην είσοδο της ΕΤΕ στον MSCI νωρίτερα από τον Μάιο που είναι η εξαμηνιαία αναθεώρηση, στις 9 Φεβρουαρίου. Η καθαρή σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ πλέον ξεπερνάει τα 2,1 δισ. ευρώ ή 2,3 δισ. δολάρια.

    Μεγάλη κινητικότητα και σήμερα στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,63 στο 1,33 αλλά με μειωμένο όγκο, καθώς οι μεγάλες εντολές αγορών λέγεται ότι ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια 5,5 εκατ. τεμάχια.

    Εμφανέστερες οι αγορές στην Eurobank με 12,3 εκατ. τεμάχια και τη μετοχή να σκαρφαλώνει στο 1,05 ευρώ. Από εκεί και πέρα αντίδραση βγήκε στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,31% 2,54 που ανέκαμψε στο 1,31 ευρώ, αλλά και στην Βιοχάλκο ΒΙΟ -3,14% 5,55 που έκλεισε με κέρδη 1,3%, στα 5,03 ευρώ και όγκο 158 χιλιάδων τεμαχίων.

    Κέρδη, κατά τα άλλα, 3,68% για την Cenergy, στα 3,80 ευρώ εν αναμονή της οριστικοποίησης του  deal με την Orsted, αλλά και σούπερ αντίδραση σχεδόν 5,5% για την Ιντρακόμ. Η τελευταία οφείλεται στην παρατήρηση της αγοράς για τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα άνω των 250 εκατ. ευρώ μετά την πώληση της Ιντρασόφτ Ιντερνάσιοναλ, ενώ η κεφαλαιοποίηση δεν βρίσκεται καν στα 140 εκατ. ευρώ.

    Στα 13,13 ευρώ για την Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,54 και ανησυχία για τυχόν έξοδό της από τον MSCI.

    Μεγάλος όγκος, αλλά απώλειες για τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,81% 16,28, όπου άλλαξαν χέρια πάνω από 500 χιλιάδες κομμάτια, με κλείσιμο στα 13 ευρώ, αλλά και πιέσεις στον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,42% 14,22, στα 17,35 ευρώ.

    Για την ιστορία, από την αρχή του χρόνου, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σημειώνει άνοδο 5,78% και στην εβδομάδα τα κέρδη ανήλθαν σε 2,23%, καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση για ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και μία από τις πέντε παγκοσμίως.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Πώς τα ξένα funds πήραν τα χαρτιά από τους Έλληνες θεσμικούς – Τα σενάρια για το rebalancing του MSCI

    Τα reports 10 οίκων: Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν τα περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές

    ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο



    ΣΧΟΛΙΑ