• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα reports 10 οίκων: Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν τα περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Π. Μυλώνάς - Χρ. Μεγάλου - Β. Ψάλτης

    Π. Μυλώνάς – Χρ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Φ. Καραβίας


    Σημαντικά περιθώρια ανόδου ενσωματώνουν οι μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Οι οποίες από την αρχή της εφετινής χρονιάς έχουν ενισχυθεί μεσοσταθμικά κατά 20%. Με τη συνολική τους χρηματιστηριακή αποτίμηση να βρίσκεται πλέον στα 12,11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 2δισ. είναι οι υπεραξίες που έχουν κατακτηθεί μέσα στις 23 συνεδριάσεις του 2022.

    Αν και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις διεθνείς αγορές δεν είναι καλή, εν τούτοις οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται ως ένα θελκτικό, επενδυτικό story. Σε αυτό τουλάχιστον συγκλίνουν οι δέκα πιο πρόσφατες εκθέσεις, που έχουν δημοσιοποιηθεί από ξένους οίκους και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Κοινή συνισταμένη των οποίων είναι η αναβάθμιση των τιμών-στόχων για τις τραπεζικές μετοχές.

    Οι αξιολογήσεις που αφορούν τη μελλοντική τους πορεία στο χρηματιστηριακό «ταμπλό», έχουν γίνει κατά  χρονική σειρά δημοσιοποίησης από τις: Eurobank Equities, Wood, BofA,Pantelakis Securities, Deutsche Bank, Euroxx Securities, J.P. Morgan, HSBC, Alpha Finance και AXIA Ventures.

    Μεταξύ όλων αυτών υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από την πλευρά των αναλυτών, που σταθμίζουν μεν τα ίδια δεδομένα ανα τράπεζα, αλλά καταλήγουν σε διαφορετικές εκτιμήσεις για το πού μπορούν να φτάσουν οι τιμές σε ορίζοντα 12μηνου. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το μέσο όρο των τιμών από τα 10 reports προκύπτει ότι: Για τη Eurobank η τιμή- στόχος οριοθετείται στα 1,287 ευρώ. Για την Εθνική στα 4,22, για την Alpha Bank στα 1,58 και για την Πειραιώς στα 1,90 ευρώ.

    Η αναλυτική εικόνα για τις τέσσερις τράπεζες

    Με τα δεδομένα αυτά και με βάση τα χθεσινά κλεισίματα, η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου. Που είναι 27%, καθώς το «χαρτί» είναι τώρα στα 1,495 ευρώ. Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η μετοχή έχει κερδίσει 15,9%, αλλά τα κέρδη αυτά είναι τα μικρότερα συγκριτικά με τις άλλες τρείς τράπεζες. Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η Πειραιώς βρίσκεται 30% πάνω από την περσινή αύξηση κεφαλαίου, ενώ διαπραγματεύεται τώρα στο 0,36 της καθαρής, ενσώματης λογιστικής της αξίας. Έχοντας το χαμηλότερο δείκτη, ανάμεσα στις τράπεζες.

    Από τις 10 εκθέσεις η υψηλότερη τιμή-στόχος για την Πειραιώς δίδεται από την Euroxx (2,20 ευρώ) ενώ η BofA δίνει τη χαμηλότερη (1,40)…

    Η μετοχή της Eurobank έκλεισε χθες στα 1,045 ευρώ και έχει περιθώριο ανόδου 23,1% με βάση το μέσο όρο των 10 reports. To 2020 το «χαρτί» ηγήθηκε των τραπεζικών αποδόσεων, με κέρδη 54,1%, ενώ από την αρχή της εφετινής χρονιάς έχει ενισχυθεί κατά 17,3%. Η τρέχουσα αποτίμηση της τράπεζας αντιστοιχεί στο 0,67 της ενσώματης λογιστικής αξίας. Η υψηλότερη από όλες τις άλλες, αλλά η Eurobank έχει ουσιαστικά ξεμπερδέψει με τα «κόκκινα» δάνεια, αναμένεται να δείξει τα μεγαλύτερα κέρδη το 2022 και πιθανότατα θα είναι η πρώτη που ανοίξει το «χορό» της διανομής μερισμάτων.

    Για τη μετοχή, η υψηλότερη τιμή-στόχος δίδεται από την ΑΧΙΑ (1,50 ευρώ) και η χαμηλότερη από τις BofA και Deutsche Bank (1,15).

    Η  μετοχή της Alpha Bank, πιεζόμενη χθες αισθητά, έκλεισε στα 1,325 ευρώ. Με συνέπεια το κατά μέσο όρο περιθώριο ανόδου να είναι στο 19,2%. Από την αρχή της εφετινής χρονιάς ο τίτλος της τράπεζας κερδίζει 23%, γεγονός που της δίνει την πρωτιά στις αποδόσεις. Η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι 32,5% πιο πάνω από εκείνη της αύξησης κεφαλαίου, ενώ στο 0,54 βρίσκεται τώρα η σχέση τιμής ώς προς την ενσώματη λογιστική αξίας της.

    Για την Alpha Bank την υψηλότερη τιμή-στόχο τη δίνει η ΑΧΙΑ (1,80 ευρώ) και τη χαμηλότερη η HSBC ( 1,40).

    Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έκλεισε χθες στα 3,54 ευρώ με το περιθώριο ανόδου να είναι στο 19,2%. Από την αρχή της εφετινής χρονιάς το «χαρτί» έχει ενισχυθεί κατά 20,7%, σε συνέχεια της ανόδου κατά 29,7% που είχε υπάρξει το 2021. Η σχέση της τρέχουσας αποτίμησης αντιστοιχεί στο 0,54 της ενσώματης λογιστικής αξίας της τράπεζας. Για την οποία την υψηλότερη τιμή -στόχο τη δίνει η ΑΧΙΑ ( 6 ευρώ) και τη χαμηλότερη η BofA ( 3,30)

    Αν πάντως ληφθούν ως βάση οι μέγιστες τιμές-στόχοι, τότε η μετοχή της Εθνικής μπορεί να βρεθεί μέχρι και… 69,5% από τα τρέχοντα επίπεδά της. Αντίστοιχα η Πειραιώς μπορεί να πάει 47,1% πιο πάνω, η Eurobank 43,5% και η  Alpha Bank 35,8% ψηλότερα.

    Μένει όμως να διαπιστωθεί από την ίδια την αγορά το που θα πάνε οι τραπεζικές μετοχές, αφού εξ αντικειμένου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επενδυτικό θέσφατο αυτά που βλέπουν οι αναλυτές. Τουλάχιστον στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η σκυτάλη έχει περάσει στα χέρια των αισιόδοξων, με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να έχει 3,5 φορές περισσότερα από εκείνα του Γενικού Δείκτη. Μέχρι τώρα, καθώς ανάλογα με τα όσα συμβούν στο διεθνή περίγυρο των αγορών, μπορεί να υπάρξουν και διαφοροποιήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Εγγυημένα δάνεια στις ΜμΕ για αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών

    Χρηματιστήριο: Πώς τα ξένα funds πήραν τα χαρτιά από τους Έλληνες θεσμικούς – Τα σενάρια για το rebalancing του MSCI

    Το Μάιο βλέπει η Société Générale Εθνική και Mytilineos στον MSCI



    ΣΧΟΛΙΑ