• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ανοδικά για δεύτερη μέρα πάνω από τις 660 μονάδες – Τι είδε η αγορά σε ΔΕΗ, Aegean και Βιοχάλκο

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    ΔΕΗ, Aegean και Βιοχάλκο συνέβαλαν στο να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Στη ΔΕΗ, η αποχώρηση του Silchester, σε συνδυασμό με τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου και του πρώτου εξαμήνου, προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη, κατά τις πληροφορίες, funds, όπως η Axia και το Ambrosia, αγοράζουν συστηματικά για λογαριασμό πελατών τους μετοχές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

    Η διοίκηση Στάσση, πάντως, έχει δεσμευτεί από τους επενδυτές για την επίτευξη καθαρών κερδών προ φόρων φέτος 900 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στα 5,10 ευρώ με κέρδη 4,94%, ενώ κινήθηκε ψηλότερα, στα 5,17 ευρώ. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν το 1,06 εκατ. τεμάχια.

    Εντολές αγορών βγήκαν και στην Aegean, ανεβάζοντας την μετοχή στα 3,77 ευρώ με άνοδο πάνω από 4% και όγκο 40 χιλιάδων τεμαχίων. Η μετοχή θεωρείτο υποτιμημένη κάτω από τα 3,5 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τη Βιοχάλκο, η οποία εξακολουθεί να κινείται κάτω από την αντίσταση των 2,60 ευρώ, παρά την άνοδο 3,4% την Τρίτη.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 0,38%, στις 663,61 μονάδες και με τζίρο 49,5 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό, σύμφωνα με την αγορά, ότι οι συναλλαγές έχουν αρχίσει να ανεβάζουν στροφές εγκαταλείποντας την περιοχή των 30 εκατ. ευρώ.

    Το κλίμα στην αγορά φαίνεται ότι αλλάζει. Και αλλάζει διότι, όπως προκύπτει, επικρατούν ψυχραιμότερες σκέψεις στην Τουρκία υπό τον φόβο κυρώσεων από την Ε.Ε. στη διένεξή της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τα προσωρινά μέτρα στήριξης της οικονομίας και δεν προβαίνει στη λήψη μόνιμων, που ενδεχομένως θα τη φέρουν σε θέση υπόλογου απέναντι στους θεσμούς. Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι η «νέμεσις» που επικράτησε στην περίπτωση της Folli Folli με την προφυλάκιση των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συνέδραμε σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα και αξιοπιστία της αγοράς. Αυτό βεβαίως, όπως σχολιάζουν παλαιοί χρηματιστές, μέχρι την… επόμενη φορά.

    Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε ανοδικά 0,19% στις 344 μονάδες, με την ΕΤΕ ΕΤΕ 0,28% 7,09 και την Alpha να σημειώνουν κέρδη κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα, στα 1,235 και 0,61 ευρώ αντίστοιχα. Πιέσεις, αλλά υποτονικές, στην Eurobank και στην Πειραιώς. Κατά τα άλλα, συνέχισε ανοδικά η Ελλάκτωρ, στα 1,05 ευρώ, τα αρχικά κέρδη σε ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ περιορίστηκαν σε άνοδο λιγότερο από 1%, στα 5,21 και 7,25 ευρώ αντίστοιχα. Κέρδη 1,67% για την ΜΟΗ, στα 11,57 ευρώ, 0,44% για τον ΟΤΕ και 0,52% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 13,66 και 11,56 ευρώ αντίστοιχα.

    Πωλητές, επίσης, βγήκαν στην ΕΧΑΕ πιέζοντάς την μέχρι τα 3 ευρώ, στα 8,0 ευρώ υποχώρησε ο Μυτιληναίος με απώλειες 1,4%, στα 8,48 ευρώ υποχώρησε ο ΟΠΑΠ με πτώση 1,3%και λιγότερο, δηλαδή κάτω από 1% η πτώση στο Jumbo, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Coca Cola.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 54 έκλεισαν με κέρδη και 42 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ