• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αυτά είναι τα «χαρτιά» που έδωσαν θετικό πρόσημο στον δείκτη – Απώλειες 30,3% στο εξάμηνο

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα «χαρτιά» που έκαναν τη διαφορά σήμερα. Διαφορά που όμως, δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει την εικόνα της αγοράς στο εξάμηνο, αφού ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 30,3%, μετά και την τελευταία συνεδρίαση του πρώτου εξαμήνου.

    Τα πενιχρά κέρδη της Τρίτης, (0,48%), στις 638,90 μονάδες δεν είναι πειστικά για τη συνέχεια. Κι αυτό, διότι η μία μετά την άλλη χώρες της Δ. Ευρώπης, αλλά και οι ΗΠΑ, λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα ενάντια στον εφιάλτη του Covid 19, που επελαύνει για δεύτερη φορά δριμύτερος εν μέσω θέρους. Τα κρούσματα υπερβαίνουν πια τα 10 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 500 χιλιάδες.

    Οι χώρες που παραδοσιακά προτιμούν την Ελλάδα για το καλοκαίρι δεν συνιστούν μετακινήσεις σε τούτη τη συγκυρία και η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο εφιάλτη μιας ύφεσης (σ.σ. της τάξης του 5,8%, σύμφωνα με την ΤτΕ) που ουδείς γνωρίζει πως θα εξαλειφθεί την ερχόμενη χρονιά δίδοντας τη θέση της στην ανάπτυξη και κυρίως σε τι ποσοστό. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επενδυτικές προτιμήσεις ειδικά για την αγορά των μετοχών είναι περιορισμένες.

    Το ελληνικό δεκαετές ωστόσο, συνεχίζει την καθοδική του πορεία, στο 1,19%, όταν το αντίστοιχο ιταλικό υποχωρεί στο 1,30%. Ο χρυσός είναι αντιμέτωπος με τα νέα ιστορικά υψηλά του κάνοντας πράξεις πάνω από τα 1780 δολ. ανά ουγγιά και το brent ενισχύεται άνω των 41 δολ. το βαρέλι.

    Ως προς τα χρηματιστήρια, στη Wall η τάση είναι μεικτή, με τον Dow να σημειώνει οριακές απώλειες 0,14%, ο Dax ενισχύεται 0,16% και ο Cac 40 στο Παρίσι υποχωρεί κατά 0,6%. Μέρκελ και Μακρόν, μπορεί να τα βρίσκουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, η αντίσταση της Ολλανδίας είναι σθεναρή.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, στο Χ.Α. οι κινήσεις ήταν επιλεκτικές και συγκρατημένες. Λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος. Κέρδη πάνω από 4,7% για την Πειραιώς και πάνω από 3% για την Alpha και την ΔΕΗ. Πάνω από 2% η αντίδραση που βγήκε στην Eurobank και πάνω από 1% στην Τέρνα Ενεργειακή, τον ΟΛΠ, την Jumbo, τον Ελλάκτωρα και την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Θετικό πρόσημο, αλλά μικρά τα κέρδη, κάτω του 1% για μια σειρά από μετοχές, όπως η Coca Cola, ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ  και η Aegean.

    Πιέσεις στην ΕΤΕ, στην ΕΥΔΑΠ, 4,5%, λόγω αποκοπής του μερίσματος για την περασμένη χρήση, ΕΧΑΕ που υποχώρησε 1,25%, Μότορ Όιλ 2,38% και ΟΠΑΠ 0,88%, στα 8,44 ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 55 ενισχύθηκαν και 35 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ