• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Άφησε πίσω σε αξία την Eurobank η ΔΕΗ, τι απογείωσε τη Cenergy


    Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης το mononews.gr έδωσε το στίγμα της ημέρας για το πώς θα εξελιχθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    «Πριν αλέκτορα φωνήσαι» (…), δηλαδή πριν από το πέρας των συναλλαγών, οι τράπεζες, το μόνιμο και διαρκές βαρίδι της αγοράς, έφυγαν σφόδρα προς τα κάτω.

    Μία ΔΕΗ ΔΕΗ -100,00% , μόνη της, προφανώς δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Οι ανεξάντλητες εντολές αγορών από ξένους θεσμικούς, δεν μπορεί να σταματήσει το ρεσιτάλ εντολών πώλησης στις συστημικές τραπεζικές μετοχές. H «ταλαιπωρία» μεταξύ 780-790 μονάδων συνεχίζεται.

    Τον Ιανουάριο είχε εντοπιστεί ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, μεταξύ 760-770 μονάδων. Βεβαίως, το φαινόμενο της στασιμότητας εκτονώθηκε στα μέσα του περασμένου μήνα, με πτωτική κίνηση που εξαντλήθηκε στις 726 μονάδες, σπάζοντας τη στήριξη των 750 μονάδων. Τέτοιου είδους εκτόνωση προς το παρόν δεν έχουμε δει, σημειώνουν οι αναλυτές, μιας και το ανοδικό σενάριο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Κι αυτό για διάφορους λόγους.

    Η πανδημία συνεχίζεται και οι εκτιμήσεις για την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο κινούνται περί το 13%, από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Οι δαπάνες εξακολουθούν να στραγγαλίζουν τον προϋπολογισμό με το κόστος της πανδήμιας, όσο η οικονομία παραμένει κλειστή, να ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το επιτοκιακό περιβάλλον είναι ελκυστικό για τα blue chips και τις τράπεζες να προβούν σε εκδόσεις ομολογιακών.

    Ταυτόχρονα, η αύξηση κεφαλαίου για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -100,00% και την Aegean ΑΡΑΙΓ -100,00% είναι μονόδρομος. Είτε στην προοπτική της αύξησης κεφαλαίου είτε στην εκδοχή των ομολογιακών δανείων, απαιτείται ρευστότητα, ενώ η σοβούσα αρνητική οικονομική συγκυρία απαιτεί δυνάμεις και κατοχύρωση ρευστότητας στην περίπτωση που οι δύσκολες μέρες συνεχιστούν και μετά το μέρας του πρώτου τριμήνου.

    Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν συμπεριφορά «ασανσέρ» στο ταμπλό και η συντήρηση της όποιας ανοδικής κίνησης προέρχεται από μερικά χαρτιά, μετρημένα στα δάχτυλά. ΔΕΗ, Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -100,00% , Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -100,00% , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -100,00% , ΟΤΕ ΟΤΕ -100,00% και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -100,00% .

    Με τον καθαρό τζίρο περί τα 58 εκατ. ευρώ (62 εκατ. μαζί με τα πακέτα), ο γενικός δείκτης καθηλώθηκε στα χαμηλά ημέρας, τις 782,23 μονάδες, με απώλειες 0,83%. Ούτε οι ξένες αγορές βοήθησαν. Οριακές είναι οι διακυμάνσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κυρίως την Wall, που δείχνουν να χωνεύουν τα ιστορικά υψηλά στα οποία βρέθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, μία ανάσα από τις 14.000 ο Dax και τις 31.500 ο Dow.

    Το χαρτί της ημέρας ήταν η ΔΕΗ, που πλέον φιγουράρει στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, με 2,088 δισ. ευρώ, έναντι των 2,03 δισ. ευρώ της Eurobank ΕΥΡΩΒ -100,00% . Κλείσιμο στα 9 ευρώ για την ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 6,5 χρόνια! Άλλαξαν χέρια δε πάνω από 1,033 εκατ. τεμάχια.

    Πτώση σχεδόν 3% για τον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha να υποχωρεί προς τα 0,76 ευρώ, με απώλειες πάνω από 2%, η ΕΤΕ έχασε πάλι το 2ευρω, με πτώση 3,7%, η Eurobank βρέθηκε στα 0,54 ευρώ, με απώλειες πάνω από 2%, ενώ ο «μύθος του Σισύφου» κατατρέχει τη συμπεριφορά της Πειραιώς, καθώς ακούγονται διάφορα για τα επίπεδα στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η πτώση ξεπέρασε το 5,7% και το χαρτί προσγειώθηκε στην περιοχή των 0,75 ευρώ.

    Δυναμική από την Ελλάκτωρ, αλλά άτονη, καθώς αδυνατεί να διασπάσει το 1,5 ευρώ, μετά τις διαψεύσεις περί πώλησης της Άκτωρ.

    Μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά. Στην περίπτωση αυτή το αρνητικό πρόσημο είδαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 13,78 ευρώ, ο ΟΤΕ που υποχώρησε πάνω από 1,5%, στα 12,39 ευρώ, πάνω από 1% οι απώλειες και για τον ΟΠΑΠ, στα 10,47 ευρώ, πάνω από 2% οι απώλειες για τον Μυτιληναίο με την κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισ. ευρώ, στα 13,10 ευρώ. Κρίσιμα τεχνικά επίπεδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει η Jumbo, στα 11,51 ευρώ. Προσφάτως φλέρταρε με τα 12 ευρώ η ΜΟΗ, που έκλεισε στα 11,51 ευρώ, ενώ βάση στα 5,40 ευρώ φαίνεται ότι χτίζεται στα ΕΛΠΕ.

    Κέρδη 1,8% για την Βιοχάλκο και πάνω από 6,4% για τη Cenergy. Ο λόγος; Λίγο η κουβέντα που άνοιξε για την υπογειοποίηση των καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά περισσότερο, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, η σύμβαση που κέρδισε η θυγατρική της Cenergy, Hellenic Cables, στη Γαλλία.Και οι επενδυτές έσπευσαν να πάρουν θέση…

    Κέρδη για 45 μετοχές και απώλειες για 60.



    ΣΧΟΛΙΑ