• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Η κατάρα του Ιανουαρίου – Τα χαρτιά ανάχωμα στις τράπεζες

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    H «ταλαιπωρία» μεταξύ των 790 – 780 μονάδων συνεχίζεται.

    Τον Ιανουάριο, είχε εντοπιστεί ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, μεταξύ των 760 – 770 μονάδων. Βεβαίως, το φαινόμενο της στασιμότητας εκτονώθηκε στα μέσα του περασμένου μήνα, με πτωτική κίνηση που εξαντλήθηκε στις 726 μονάδες, σπάζοντας τη στήριξη των 750 μονάδων.

    Τέτοιου είδους εκτόνωση προς το παρόν δεν έχουμε δει, σημειώνουν οι αναλυτές, μιας και το ανοδικό σενάριο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Κι αυτό για διάφορους λόγους. Η πανδημία συνεχίζεται και οι εκτιμήσεις για την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο κινούνται περί το 13%, από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

    Οι δαπάνες εξακολουθούν να στραγγαλίζουν τον προϋπολογισμό με το κόστος της πανδήμιας, όσο η οικονομία παραμένει κλειστή, να ξεπερνάει το 1,5 δισ. Ευρώ.

    Την ίδια ώρα, το επιτοκιακό περιβάλλον είναι ελκυστικό για τα blue chips και τις τράπεζες να προβούν σε εκδόσεις ομολογιακών. Ταυτόχρονα, η αύξηση κεφαλαίου για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και την Aegean ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14 είναι μονόδρομος. Είτε στην προοπτική της αύξησης κεφαλαίου, είτε στην εκδοχή των ομολογιακών δανείων, απαιτείται ρευστότητα, ενώ η σοβούσα αρνητική οικονομική συγκυρία απαιτεί δυνάμεις και κατοχύρωση ρευστότητας στη περίπτωση που οι δύσκολες μέρες συνεχιστούν και μετά το πέρας του Α’ 3μήνου.

    Ταυτόχρονα, οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν συμπεριφορά «ασανσέρ» στο ταμπλό και η συντήρηση της όποιας ανοδικής κίνησης προέρχεται από μερικά χαρτιά, μετρημένα στα δάχτυλά. ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

    Την Πέμπτη, η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 συνεχίζει με φόρα για μία ακόμα συνεδρίαση, με πράξεις άνω των 8,9 ευρώ με κίνηση προς τα 9 ευρώ. Επιστροφή πάνω από τα 13,10 ευρώ για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00, στα 10,72 ευρώ ο ΟΠΑΠ, με άνοδο πάνω από 1%, στα 13,90 ευρώ η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, κέρδη 1,48% για τα ΕΛΠΕ, στα 5,49 ευρώ, στα 11,84 η αντίδραση για την ΜΟΗ και αντίδραση 1,5% για την Coca Cola, στα 27,11 ευρώ.

    Σε ότι αφορά στις τράπεζες, τα τεχνικά «φτιασιδώματα» συνεχίζονται. Προς τα 0,80 ευρώ κινείται η Alpha, οριακές απώλειες για την ΕΤΕ, στα 2,07, 0,18% η πτώση στην Eurobank και 1% η αντίδραση στην Πειραιώς, στα 0,81.

    Κέρδη για 35 μετοχές και πτώση για 20.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: Μόνο για τους αποδεδειγμένα πληττόμενους από την πανδημία τα προγράμματα step up

    Χωρίς ρεύμα ο Δημητριάδης, ο Χατζηδάκης και η κ. Ήβη Γόντικα, γιατί κρύβει «χρυσάφι» το Report της ΑΧΙΑ για την ΓΕΚ και το «Colpo Grosso» της Mytilineos

    Γιατί το city του Λονδίνου πυροβολεί τη Λεωφόρο Αθηνών – Παρά την πανδημία αγοραστές οι Έλληνες επενδυτές

     



    ΣΧΟΛΙΑ