• ΑΓΟΡΕΣ

    ΔΕΗ: Οι κινήσεις του Γιώργου Στάσση και πώς μια τοποθέτηση 15.500 ευρώ στη μετοχή έγινε… 84.500 σε 11 μήνες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ κρατάει την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα… Μια συχνά επαναλαμβανόμενη διαπίστωση για τους επενδυτές, που κατά κανόνα φοβούνται όταν πρέπει να ελπίζουν και ελπίζουν όταν πρέπει να φοβούνται.

    Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,77% 11,50, η οποία έχει αποζημιώσει και μάλιστα πλουσιοπάροχα, όσους έκαναν πράξη την κλασική ρήση των αγορών: Ότι δηλαδή, η μεγάλη ευκαιρία για  λαμπρές αποδόσεις δεν «κρύβεται» στην τιμή όπου πουλάει κάποιος, αλλά σε εκείνη που έχει αγοράσει…

    Στις 16 Μαρτίου της περσινής χρονιάς και μέσα στη χρηματιστηριακή θύελλα που είχαν προκαλέσει οι επιπτώσεις της πανδημίας, το χρηματιστήριο της Αθήνας αντίκρυσε τον πυθμένα των 484,4 μονάδων. Την ημέρα εκείνη η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε να κλείνει στα χαμηλά των 1,55 ευρώ.

    Χθες, το «χαρτί» της ΔΕΗ έφτασε στα 8,45 ευρώ. Καταγράφοντας άνοδο…445,2% μέσα σε 11 μήνες. Τη μεγαλύτερη σε όλη την αγορά, αν εξαιρεθεί η επίδοση της σπιθαμιαίας ( με όρους χρηματιστηριακής αξίας) Βιοτέρ, που έχει κάνει το +452,5%. Με συναλλαγές όμως εξαιρετικά περιορισμένες. Αρκεί να αναφερθεί ότι στις 31 συνεδριάσεις που έχουν γίνει στο «ναό» του χρήματος από την αρχή της εφετινής χρονιάς, ο μέσος ημερήσιος τζίρος της Βιοτέρ είναι 5.850 ευρώ. Ενώ αυτός της ΔΕΗ…652 φορές μεγαλύτερος, καθώς διαμορφώνεται στα 3,814 εκατ. ευρώ

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη 11μηνου για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι 7πλάσια σε σύγκριση με αυτά του Γενικού Δείκτη. Του οποίου έχει φτάσει πλέον να επηρεάζει το 6,04% της καθημερινής του εικόνας. Ως τρίτη κατά σειράν δύναμη, μετά από την Coca Cola ΕΕΕ 1,02% 29,76, και τον ΟΤΕ. ΟΤΕ 0,49% 14,29

    Από πλευράς χρηματιστηριακών επιδόσεων και με βάση τις εταιρείες που διαθέτουν τρέχουσα κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ, εκείνη που έπεται της ΔΕΗ είναι η μετοχή των Πλαστικών Θράκης. Η οποία έχει ενισχυθεί κατά 214% από τα χαμηλά της αγοράς, ενώ τρίτη στη σειρά είναι η μετοχή της Cenergy, του ομίλου Στασινόπουλου, που έχει καταγράψει κέρδη 197,4%.

    Με αυτά τα δεδομένα, αν κάποιος επενδυτής είχε τοποθετήσει 10.550 ευρώ για αγορές μετοχών της ΔΕΗ στις 16 Μαρτίου του 2020, τώρα , αυτή η τοποθέτηση θα είχε αγοραία αξία 84.500 ευρώ… Πρόκειται για υπεραξίες που μάλλον έχουν καρπωθεί αρκετοί, αν αναλογιστεί κανείς ότι την ημέρα που το «χαρτί» πήγε στα χαμηλά, άλλαξαν χέρια περίπου 1,5 εκατ. μετοχές.

    Το απόλυτο play της αγοράς και ο ρόλος του CEO

    Καιρό τώρα, η ΔΕΗ έχει αναδειχθεί στο απόλυτο play της αγοράς, με τον Γιώργο Στάσση, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας να πιστώνεται την… ολική επαναφορά. Τόσο από τις απόψεις που εκφράζουν οι αναλυτές, όσο και από το θετικό απόηχο που φτάνει στην επενδυτική κοινότητα. Και ειδικά στις τάξεις των διεθνών επενδυτών.

    Όταν στις 22 Αυγούστου του 2019 η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ έδωσε στον 46χρονο Γιώργο Στάσση το «πράσινο φως» για την ανάληψη της Διοικητικής ηγεσίας, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ήταν στα 644,03 εκατ. ευρώ και η τιμή της μετοχής στα 2,776 ευρώ. Κυριαρχούσε τότε η επενδυτική ανυποληψία για τη ΔΕΗ, την οποία μάλιστα οι περισσότεροι αναλυτές είχαν πάψει να την παρακολουθούν.

    Σήμερα, αυτή η εικόνα έχει αλλάξει άρδην, καθώς επί ημερών Στάσση, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ βρίσκεται πιά στα 1,96 δις ευρώ . Έχοντας προσθέσει 1,3 δις μετοχικό πλούτο στους μετόχους, σε 18μηνο αυτήν τη φορά, χρονικό ορίζοντα.

    Πλέον, η ΔΕΗ έχει αφήσει πίσω της τα «βαρίδια» του παρελθόντος, κτίζοντας με συνέπεια και ορθολογισμό τις βάσεις για την επιστροφή στη βιώσιμη κερδοφορία και την εν γένει ανάπτυξή της.

    Καθώς η χρηματιστηριακή της αξία έχει ανέβει ( στα υψηλά των τελευταίων 6,5 ετών ) το ενδιαφέρον από την πλευρά των διεθνών Funds γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στη «συμπεριφορά» της μετοχής. Η οποία υπό όρους και προϋποθέσεις, αποκτά την πιθανότητα να ενταχθεί στους δείκτες της Morgan Stanley, στη διαδικασία της αμέσως επόμενης αναδιάρθρωσης. Αν και βεβαίως υπάρχει η κρίσιμη παράμετρος του ποσοστού των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά ( 49%), το οποίο και καθιστά εξ αντικειμένου δύσκολη την αξιολόγηση.

    Όλες οι πρόσφατες εκθέσεις των αναλυτών, δίνουν ισχυρή πριμοδότηση στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ. Για την οποία μια από τις πλέον αξιοσημείωτες παραμέτρους είναι η «κρυμμένη αξία» του ΔΕΔΔΗΕ( Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Καθώς επίκειται η διαδικασία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό πώλησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ.

     Η «Axia» θεωρεί ότι το ράλι στη μετοχή θα συνεχιστεί, καθώς το επενδυτικό  story της ΔΕΗ είναι ισχυρό και μοιάζει πλέον με αυτό των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου. Δίνοντας τιμή-στόχο για τη μετοχή τα 15,10 ευρώ. Δηλαδή 78,7% πιο πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.

    Για την Οptima Bank η τιμή- στόχος έχει τεθεί στα 13,60 ευρώ, ενώ τα 13 ευρώ είναι η τιμή-στόχος της Euroxx Χρηματιστηριακής. Μένει να αποδειχθεί από την ίδια την αγορά, το πιά θα είναι η συνέχεια.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ: Περιθώριο ανόδου 70% «βλέπει» η Optima Bank

    Πώς ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ «εγκλώβισε» τα golden boys της Lansdowne

    Η Motor Oil βγαίνει στις αγορές αρχές Μαρτίου, ακολουθεί η ΔΕΗ, ετοιμάζονται Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος



    ΣΧΟΛΙΑ