• Σχόλιο Αγοράς

    Χρεοκοπίες και αγορές ομολόγων βυθίζουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών – Επιστροφή στον… Απρίλιο

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Αδιάκοπο το πτωτικό κρεσέντο της Δευτέρας, με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται στο επίκεντρο, μετά τις πληροφορίες ότι η Fed θα βάλει περιορισμούς στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όταν η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έχει διαφορετική άποψη, θεωρώντας ότι, αν δεν αυξηθεί το χρέος, θα υπάρξουν χρεοκοπίες.

    Ως προς τις χρεοκοπίες, όμως, δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Evergrande που υποχωρεί -10,24% με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ άνω του -3%, σε συνδυασμό με τις εκλογές της Κυριακής 26/9 στην Γερμανία έχουν αυξήσει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, με τον Dax στη Γερμανία στο -2%.

    Η εικόνα των αγορών είναι ο απογοητευτική και δεν υπάρχει εκτίμηση προς το παρόν αν θα υπάρξει συνέχεια της διόρθωσης και τις επόμενες μέρες.

    Άμεσα εξαρτημένη από το διεθνές κλίμα η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Στο Χ.Α. η πορεία της αγοράς δείχνει άμεσα εξαρτημένη από το διεθνές κλίμα, που λειτουργεί επιβαρυντικά σε μία αγορά που έχει πλήρη εξάρτηση από το εξωτερικό. Άλλωστε, το 62% των θέσεων ανήκουν στους ξένους. Οι δε Έλληνες θεσμικοί από την πλευρά τους θέλουν διόρθωση και πτώση των τιμών για να δικαιολογήσουν στα βιβλία τους αγορές σε καλύτερες αποτιμήσεις. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 891 μονάδες και με την πτώση 2,38%, με την στήριξη να εντοπίζεται μεταξύ των 800 – 850 μονάδων, επίπεδα τα οποία θα κληθεί να δοκιμάσει η αγορά, αν συνεχιστεί η πτώση και τις επόμενες μέρες, για δεύτερη φορά από τον Απρίλιο.

    Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει πτώση 3,5%.

    Πάνω από 4,5% οι απώλειες στην Εθνική Τράπεζα αυτή την ώρα, πάνω από 3% σε Πειραιώς και Alpha και πάνω από 2,5% υποχωρεί η μετοχή της Eurobank.

    Η βουτιά πέρασε και στα υπόλοιπα  blue chips, αφού τίποτα δεν μένει όρθιο σε μία  συνεδρίαση γενικευμένης πτώσης. Πάνω από 3% η πτώση που σημειώνεται στην Aegean, φτάνοντας στο όριο των 5 ευρώ, η ΔΕΗ στα 9,79 ευρώ, πάνω από 2% η δεικτοβαρής Βιοχάλκο, πάνω από 2,7% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ στα 1,368 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 7,74 ευρώ, η Μότορ Όιλ στα 13,26 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 15,29 και ο ΟΤΕ που διαπραγματεύεται κάτω από τα 16 ευρώ.

    Στα 13,60 ευρώ υποχωρεί λιγότερο, κατά 1,3%, ο ΟΠΑΠ. 1,87% οι απώλειες στην Jumbo και μόλις 0,18% η πτώση στα ΕΛΠΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ