• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες στα futures των βασικών δεικτών της Wall Street μετά το «πάγωμα» των επιτοκίων της Fed

    Wall Street


    Σε αρνητικό έδαφος κινούνται αυτήν την ώρα τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Fed.

    Οι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε 13-14 Ιουνίου αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, γεγονός που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «πάγωσε» προσωρινά τα βασικά της επιτόκια στο επίπεδο 5 – 5,25%, βάζοντας μία άνω τελεία στην αυστηρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει από τον Μάρτιο του 2022.

    Με την ανακοίνωση των προβλέψεων για τις νέες αυξήσεις το 2023, η Wall Street σημείωσε ελεύθερη πτώση», με τον Dow Jones να βουλιάζει κατά 1% και τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Ωστόσο, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) στη συνέντευξη τύπου, η κεντρική τράπεζα δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της τον προσεχή Ιούλιο.

    Επιπλέον, ο Πάουελ  διευκρίνισε ότι το ζήτημα των επιπτώσεων των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία θα κριθεί σε μελλοντική συνεδρίασ, και με βάση αυτό θα ληφθεί απόφαση για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας. Μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου, στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.980,72 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειές του στο -0,68%. Αντίθετα ο S&P 500 κατάφερε να επανέλθει σε θετικό έδαφος, κλείνοντας σε νέο υψηλό 13 μηνών, στις 4.372,66 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,08%, όπως επίσης και ο Nasdaq, o οποίος έκλεισε στις 13.626,48 μονάδες, με άνοδο 0,39%.

    Βέβαια, οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν σε εγρήγορση, γιατί οι επόμενες κινήσεις της τράπεζας θα αποφασιστούν με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα, με πρώτο από όλα την πορεία του πληθωρισμού, εφόσον ο στόχος ενός πληθωρισμού που θα αγγίζει το 2% παραμένει στις βασικές επιδιώξεις της Fed.

    Στα κόκκινα τα futures της Wall Street

    Ήπιες απώλειες καταγράφονται στα futures της Wall Street, με τα futures του Dow, να κυμαίνονται στις 33.932,36 μονάδες με απώλειες 0,14%. Αντίστοιχα, τα futures του S&P βρίσκονται στις 4.360, 54 μονάδες με απώλειες 0,28%, ενώ τα futures του Nasdaq κυμαίνονται στις 14.922,19 μονάδες με απώλειες 0,56%.

    Πώς κινούνται προσυνεδριακά οι μετοχές

    Από τις μετοχές του Dow Jones, η Intel που έκλεισε χθες στο +4,92%, προσυνεδριακά σημειώνει ισχυρές απώλειες 1,10%, η Nike Inc βρίσκεται στο -0,56, η Microsoft στο -0,48%, η Boeing στο -1,58% και η Goldman Sachs Group στο -0.35%. Αντίθετα, η Walmart προσυνεδριακά σημειώνει οριακή άνοδο 0,08%.
    Ανοδικά κινείται και η UnitedHealth Group με άνοδο 0,61%, έπειτα από τις βαριές απώλειες -6,35%, με τις οποίες έκλεισε χθες, αν και ανακοίνωσε καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα για το α τρίμηνο, προειδοποίησε πως το ιατρικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί κατά το β΄τρίμηνο, λόγω του ότι περισσότεροι ηλικιωμένοι υποβάλλονται σε μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες είχαν αναβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
    Παράλληλα, πέρα από τις μετοχές του Dow Jones, η Nvidia προσυνεδριακά σημειώνει ισχυρές απώλειες -1,40%, έναντι της ισχυρής ανόδου του 4,81%, που σημείωσε χθες, μία μέρα μετά την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1 τρισ. δολάρια. Αντίστοιχα, η Alphabet είναι στο -0,73%, η Oracle στο -0,47%, η Amazon στο -0,75%, η Tesla στο -3,10%, ενώ η Humana στο +0,44%. 
    Όσον αφορά τη μετοχή της Netflix, αυτή την ώρα κυμαίνεται στο +0,68%, συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από την ανακοίνωσή της σχετικά με το άνοιγμα του πρώτου της pop-up εστιατορίου στο Λος Άντζελες.
    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ