• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ο Πάουελ καθησύχασε προσωρινά την αγορά μετά το σήμα της FED για νέες αυξήσεις

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Ψυχρολουσία έζησε η Wall Street την Τετάρτη, καθώς οι ανακοινώσεις της FED μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική έδωσαν σήμα για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023.

    Η FED επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της αγοράς και προχώρησε σε πάγωμα των επιτοκίων για τον μήνα Ιούνιο, το πρώτο μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις. Ωστόσο, στις νέες προβλέψεις τους, οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πρόθυμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με την πλειοψηφία να προβλέπει πως το τελικό εύρος θα αυξηθεί στο 5,50% – 5,75% μέχρι το τέλος του 2023. Κάτι που μεταφράζεται ως δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

    Οι ανακοίνωση των προβλέψεων έφερε απότομη βουτιά στις μετοχές, με τους δείκτες να χάνουν τα κέρδη της ημέρας και να πέφτουν σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, το κλίμα βελτιώθηκε μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως αφενός οι αξιωματούχοι δεν έχουν πάρει κάποια απόφαση για το τι θα κάνουν στην επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Ιουλίου αφετέρου ανέφερε πως το ζήτημα των επιπτώσεων των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία θα κριθεί σε μελλοντική συνεδρίαση, και με βάση αυτό θα ληφθεί απόφαση για τις επόμενες κινήσεις της FED.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.980,72 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειές του στο -0,68%. Αντίθετα ο S&P 500 κατάφερε να επανέλθει σε θετικό έδαφος, κλείνοντας σε νέο υψηλό 13 μηνών, στις 4.372,66 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,08%, όπως επίσης και ο Nasdaq, o οποίος έκλεισε στις 13.626,48 μονάδες, με άνοδο 0,39%.

    Νωρίτερα, οι αγορές είχαν δει ένα ακόμα θετικό σημάδι για την πορεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού, με τις τιμές παραγωγού για τον μήνα Μάιο να υποχωρούν περισσότερο από το αναμενόμενο σε επίπεδο μήνα, στο -0,3%. Η ετήσια άνοδος ήταν η μικρότερη σε σχεδόν 2,5 χρόνια, στο 1,1% από 2,3% τον Απρίλιο.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Nike (5,74%), Intel (4,92%) και Walmart (1,04%). Στον αντίποδα, βαριές απώλειες -6,35% σημείωσε η UnitedHealth Group, η οποία αν και ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα για το α τρίμηνο, προειδοποίησε πως το ιατρικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί κατά το β΄τρίμηνο, λόγω του ότι περισσότεροι ηλικιωμένοι υποβάλλονται σε μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες είχαν αναβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Πέρα από τον Dow Jones, η μετοχή της Nvidia σημείωσε νέα ισχυρή άνοδο 4,81%, μια μέρα μετά το πρώτο της κλείσιμο πάνω από το όριο των 404 δολαρίων, το οποίο οδήγησε την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1 τρισ. δολάρια. Στο +4,79% έκλεισε και η μετοχή της Oracle, η οποία την Τρίτη είχε ανακοινώσει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου, ενώ στο +1,18% έκλεισε η Netflix, η οποία σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο της pop-up εστιατόριο στο Λος Άντζελες.

    Διαβάστε επίσης

    Πάουελ: Οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων θα συζητηθούν στο μέλλον – Δεν έχουμε πάρει απόφαση για τον Ιούλιο

    Πετρέλαιο: Αποθέματα και FED οδήγησαν στο -1,7% το WTI

    Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο1.968,9 δολάρια ανά ουγγιά

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ