• Σχόλιο Αγοράς

    Άνοδος ξανά στο Χρηματιστήριο: 15 μονάδες χωρίζουν τον Γενικό Δείκτη από τις 6/3, όταν ξεκίνησε η βουτιά λόγω πανδημίας


    Σχεδόν 14 μονάδες χωρίζουν την αγορά από τα υψηλά που κατέγραψε στις 6 Μαρτίου, τις 684 μονάδες, πριν ξεκινήσει η κατηφόρα εν μέσω πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης, στις 484 μονάδες.

    Η αντίδραση της αγοράς την Τρίτη συνδέεται καθαρά με τις προοπτικές γρήγορης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με τις χώρες, τη μία μετά την άλλη, όπως η Ιταλία και η Αγγλία σχεδόν να «παρακαλούν» να στείλουν τουρίστες να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, το σήμα που για αγορές στο Χ.Α. που άναψε το report αναβάθμισης του Χ.Α. από την Morgan Stanley, λειτουργεί καταλυτικά για την επανάκαμψη των αγοραστών, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

    Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και δέκα συνεδριάσεις και για την ακρίβεια από τις 20/5 μέχρι και σήμερα, η αγορά έχει δει το αρνητικό πρόσημο μόλις δύο φορές, ενώ την Τρίτη, δηλαδή σήμερα, μετράει τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα με τον συνολικό τζίρο πολύ κοντά στα 82,1 εκατ. ευρώ.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,92%, στις 670,97 μονάδες. Η αξία των πακέτων διαμορφώθηκε στα 4,4 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερο 5,7 εκατ. τεμάχια στην Eurobank.

    Τα blue chips, τράπεζες και μη, (σ.σ. με εξαίρεση την Πειραιώς λόγω αποτελεσμάτων ά 3μήνου) είχαν την τιμητική τους. Κέρδη πάνω από 4% για την Εθνική, στο 1,28 ευρώ,   3,5% για την Alpha, στα 0,57 ευρώ, 1,04% για την Eurobank και απώλειες 3,4% για την Πειραιώς, στο 1,39 ευρώ. Όγκο πάνω από 19 εκατ. τεμάχια έκανε η Alpha, πάνω από 10,2 εκατ. τεμάχια η ΕΤΕ και πάνω από 28,6 εκατ. τεμάχια η Eurobank.

    Από εκεί και πέρα, τα καλά αποτελέσματα της ΓΕΚ/Τερνα έδωσαν ώθηση 6,4% στην μετοχή, στα 6,8 ευρώ με 203 χιλιάδες τεμάχια. Η διοίκηση Περιστέρη στις μέρες της κρίσης υπήρξε ιδιαίτερα συνεπής με την αγορά ιδίων μετοχών, στηρίζοντας το χαρτί, τη στιγμή που η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει μεγαλύτερη αποτίμηση. Κέρδη πάνω από 3,3% τα κέρδη για την δεικτοβαρή Coca Cola, σχεδόν 3% η άνοδος για την Ελλάκτωρ, 2,6% για την Jumbo kai 2,5% για τον Μυτιληναίο, ενώ πάνω από 4% ανήλθαν τα κέρδη για τον ΟΠΑΠ. Πιέσεις ενόψει αποτελεσμάτων για την Μότορ Όιλ.

    Στις ευρωπαϊκές αγορές το κλίμα είναι ενθαρρυντικό. Ο Dax στην Φρανκφούρτη ενισχύεται με κέρδη σχεδόν 4% και πάνω από 2% ενισχύεται ο CAC στο Παρίσι, 2,7% η αγορά του Μιλάνο και σχεδόν 3% η αγορά τη Μαδρίτης. Σημειωτέον, ότι χθες η αγορά της Φρανκφούρτης ήταν κλειστή.     Ήπια δε, η αντίδραση για τον Dow που ενισχύεται κατά 0,80% με την διεθνή κοινή γνώμη να παρακολουθεί τις φυλετικές συγκρούσεις και τις σχεδόν αυταρχικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

    Σημειωτέον ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 1,48% και του ιταλικού στο 1,5%!



    ΣΧΟΛΙΑ