• Σχόλιο Αγοράς

    Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις της EKT – Βουτιά 8% για την Ericsson

    • NewsRoom
    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν επιφυλακτικά την Πέμπτη, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων  (APP) θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο.

    Επιπλέον, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, όπως αναμενόταν, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως οι πιέσεις που ασκούνται λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δημιουργούν αυξημένους κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης.  Η ίδια κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το χρόνο που θα επιλέξει να αυξήσει τα επιτόκια αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν από τις αρχές Ιουλίου (δηλαδή λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΡΡ) έως και αρκετούς μήνες μετά».

    Πάντως οι αγορές αναμένουν πως η αύξηση των επιτοκίων θα ακολουθήσει σύντομα την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κατά την ίδια λογική που ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

    Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα ρωσικό καταδρομικό πυραύλων φέρεται να δέχθηκε επίθεση από ουκρανικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα νωρίς την Πέμπτη, αναγκάζοντας ολόκληρο το πλήρωμα να το εκκενώσει.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε άλλα 800 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα για την Ουκρανία την Τετάρτη, μετά από μια ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Σε άλλες ειδήσεις, ένα έκτο εμβόλιο για τον Covid-19 εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η ρυθμιστική αρχή υγείας της χώρας έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο της γαλλικής εταιρείας Valneva.

    Πώς κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες στις ευρωαγορές

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις  7.616,38 μονάδες με άνοδο 0,47%.

    Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις  14.163,85 μονάδες σημειώνοντας άνοδο  0,62% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις  6.589,35 μονάδες με άνοδο  0,72%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις  24.862,35 μονάδες με άνοδο  0,57% και στην Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε στις  8.699,00 μονάδες σημειώνοντας άνοδο  0,94%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 459,82 μονάδες με άνοδο 0,67%, με τις μετοχές ταξιδιών και αναψυχής να σημειώνουν κέρδη 3,19% ενώ η τεχνολογία υποχώρησε 0,46%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 ξεχώρισε αυτή της γερμανικής ψηφιακής πλατφόρμας αυτοκινήτων, AUTO1 GROUP SE, που έκλεισε με άνοδο +12,08%.

    Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της γαλλικής εταιρείας αποθήκευσης πετρελαίου, Rubis, κλείνοντας με απώλειες –8,36%.

    Πτώση 8,2% σημείωσε η μετοχή της σουηδικής Ericsson, μετά την προειδοποίηση για ένα πιθανό πρόστιμο από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για υπόθεση δωροδοκίας στο Ιράκ. Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη τριμήνου, μετά την έξοδό της από τη Ρωσία.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΛΠΕ: Από 3 Μαΐου η καταβολή μερίσματος λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς

    Antoni Trenchev: Το Bitcoin μπορεί να φτάσει τα 100.000 δολάρια μέσα σε ένα χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ