• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο «κόκκινο» ξανά η Wall Street υπό τον φόβο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου

    Wall Street


    Αν και κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις αρχικές απώλειες, η Wall Street έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στο «κόκκινο», καθώς η ανησυχία για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου παραμένει πάνω από τις διεθνείς αγορές.

    Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ από το Λονδίνο, κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία πρώτης φάσης με την Κίνα να μην επιτευχθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά να μετατεθεί για το 2020, ακόμα και μετά τις προεδρικές εκλογές. Το ορόσημο της 15ης Δεκεμβρίου θεωρείται σημαντικό, καθώς αποτελεί την ημερομηνία που οι ΗΠΑ έχουν προγραμματίσει να επιβάλουν τη δεύτερη σειρά κυρώσεων κατά των κινεζικών εισαγωγών, κάτι που αναμένεται να επιφέρει νέα προβλήματα στην παγκόσμια ανάπτυξη.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να επιτεθεί ανοιχτά στη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τόσο τις απαξιωτικές δηλώσεις του Μακρόν για το NATO όσο κυρίως τη γαλλική πρόταση για επιβολή φορολογίας στους αμερικανικούς γίγαντες του διαδικτύου Google, Apple, Facebook και Amazon. Οι ΗΠΑ απειλούν με επιβολή κυρώσεων έως 100% σε γαλλικές εισαγωγές 2,4 δισ. δολαρίων, ενώ η ΕΕ διαμηνύει πως θα απαντήσει ανάλογα σε μια τέτοια κίνηση.

    Άλλωστε ήδη από τη Δευτέρα και την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η αγορά είχε δει με έντονο προβληματισμό την απειλή του Τραμπ να επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Βραζιλία και την Αργεντινή. Οι επιθετικές κινήσεις του Τραμπ έφεραν αναστάτωση στην αγορά, με τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή επέκταση του εμπορικού πολέμου και τις μνήμες από τον καταστροφικό Δεκέμβριο του 2018 να επανέρχονται γρήγορα στο μυαλό επενδυτών και αναλυτών.

    Πάντως, πέρα από την ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο, με ενδιαφέρον είδαν οι επενδυτές και την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Βουλης των Αντιπροσώπων σχετικά με την έρευνα παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία «καίει» τον Αμερικανό Πρόεδρο.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 27.502,81 μονάδες, με απώλειες 280,23 μονάδων (έχοντας πάντως ανοίξει την ημέρα στις -400 μονάδες) ή πτώση -1,01%.

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.093,20 μονάδες με πτώση -0,66% ενώ ο Nasdaq στις 8.520,64 μονάδες με απώλειες -0,55%.



    ΣΧΟΛΙΑ