• ΑΓΟΡΕΣ

    Στις αγορές η Ελλάδα με νέο 30ετές ομόλογο μετά από σχεδόν 13 χρόνια (upd)


    Μικρού ύψους αναμένεται να είναι η έκδοση νέου 30ετούς ομολόγου, μεγάλο στοίχημα η τιμολόγηση και η ποιότητα του βιβλίου των προσφορών, σε δεύτερο πλάνο ο ταμειακός χαρακτήρας

    Το μεγάλο βήμα για την έκδοση νέου 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 13 χρόνια, κάνει το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η BNP Paribas, η Goldman Sachs, η HSBC, η J.P. Morgan και η Εθνική Τράπεζα ορίστηκαν ανάδοχοι της νέας έκδοσης που θα υλοποιηθεί «στο άμεσο μέλλον», όπως τυπικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση αλλά που ουσιαστικά αποτελεί πλέον θέμα, λίγου μόνο, χρόνου.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, πολύ άμεσα, ενώ εκτιμάται πως μιλάμε για μια έκδοση που είναι λιγότερο ταμειακού χαρακτήρα και περισσότερο στρατηγικού. Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να μιλάμε για μια έκδοση περιορισμένου ποσού, ενδεχομένως και κάτω από 2 δισ. ευρώ, καθώς το κυρίαρχο είναι σε αυτή τη φάση να γίνει μια επιτυχημένη έκδοση, με καλή ποιότητα επενδυτών και ελκυστική τιμολόγηση που να δώσει το σήμα στις διεθνείς αγορές, πως η Ελλάδα, παρά το ότι παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας, κάνει μια σημαντική κίνηση και επιστρέφει στην κανονικότητα.

    Πρακτικά μια επιτυχημένη έκδοση σε αυτήν τη διάρκεια, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς ομολόγων, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης της ελληνικής καμπύλης χρέους και την ομαλοποίηση της ελληνικής αγοράς χρέους, η οποία σταδιακά τα τελευταία χρόνια κτίζεται από την αρχή, μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε κατά την δεκαετή κρίση χρέους.

    Η έκδοση εντάσσεται στο ετήσιο φετινό δανειακό πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να δανειστεί φέτος 8-12 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος του να επιδιώκεται να υλοποιηθεί εμπροσθοβαρώς, ει δυνατόν δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

    Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη εκδοθεί 10ετές ομόλογο μέσω του οποίου η χώρα δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ σε μια έκδοση που χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ προσφορών 29 δισ. ευρώ.

    Στις αρχές του έτους δανείστηκε επίσης 2 δισ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση με ελληνικές τράπεζες μέσω επανέκδοσης παλαιότερου 30ετούς ομολόγου, με απόδοση πέριξ του 1,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ