• ΑΓΟΡΕΣ

    Στη καρδιά του Χ.Α. στοχεύουν οι Τούρκοι


    Η τουρκική προκλητικότητα βλάπτει σοβαρά τη Λεωφόρο Αθηνών.

    Από το πρώτο… επεισόδιο με τους Τούρκους, όταν στο τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Ιουλίου αποφάσισαν να στείλουν το Oruc Reis, το ερευνητικό σκάφος τους, στην ελληνική ΑΟΖ, νοτίως του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης, μέχρι στη χθεσινή… επανάληψη του γεγονότος, αλλά με πιο προκλητικό τρόπο αυτή τη φορά, αφού οι έρευνες αφορούν, σύμφωνα με την NAVTEX τους, την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν έχει σηκώσει κεφάλι.

    Στις 20/7 λοιπόν, μιλούσαμε για «δημοσιογραφικές πληροφορίες» περί πρόθεσης των Tούρκων να καταπατήσουν για δήθεν έρευνες την ελληνική ΑΟΖ. Η αγορά είχε κεφαλαιοποίηση 45,1 δισ. ευρώ. Έκτοτε, δεν έχει συνέλθει ακόμα. Κι αν το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι επενδυτές έχουν δείξει εμφανώς την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στην αγορά, όπως π.χ. το fund της Helikon Investments που αγοράζει μαζικά ΔΕΗ ή η Reggeborgh που τοποθετείται αδιάλειπτα στην Ελλάκτωρ ή τα αμερικανικά funds στον Μυτιληναίο ή ό,τι δείχνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για placement στην Cenergy, η αγορά κινδυνεύει να διολισθήσει στην παγίδα των γεωπολιτικών κινδύνων που επιφυλάσσουν οι Τούρκοι. Από τις 21/7 και για 10 συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο, με εξαίρεση δύο θετικές ημέρες, έχασε περίπου 2,1 δισ. ευρώ, αφού στις 3/8, όπου και ο πάτος των 615 μονάδων, η κεφαλαιοποίηση είχε υποχωρήσει στα 43,035 δισ. ευρώ.

    Χθες χάθηκαν από την αγορά, σε μία μόνο μέρα, πάνω από 600 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 44,1 δισ. ευρώ. Υπολείπεται, δηλαδή, από τις 20/7 που άρχισαν το show οι Τούρκοι στη Ν.Α. Μεσόγειο, 1 δισ. ευρώ. Και μέσα στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση, για να μην χαθεί άλλος χρόνος από την οικονομία και το μέτωπο των επενδύσεων, ευνόησε μια σειρά από κινήσεις, όπως της Microsoft, ή την πενταπλάσια προσφορά της Mohegan για το καζίνο του Ελληνικού, που πλέον αποτελούν την έξωθεν καλή μαρτυρία για την οικονομία και τη χώρα, που βλέπει το 10ετές της ομόλογο να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο 0,80%.

    Τυχόν παράταση του ψυχροπολεμικού κλίματος εκ μέρους της Τουρκίας απαιτεί, σύμφωνα με την αγορά, αναπροσαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής για το επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει περισσότερη διάθεση ρευστότητας και κυρίως αντανακλαστικά. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι χθες στον τζίρο των 40,1 εκατ. ευρώ στο Χ.Α. πραγματοποιήθηκε μόνο ένα πακέτο (στον ΟΠΑΠ).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ