• ΑΓΟΡΕΣ

    Στα χέρια των τραπεζών το deal της ΤΕΝΕΡΓ με την First Sentier

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Ο Γιώργος Περιστέρης, σύμφωνα με τις τελευταίες υπάρχουσες πληροφορίες, φαίνεται πως έχει δώσει τα χέρια με την διοικητική ομάδα της First Sentier του επενδυτικού κολοσσού από την Αυστραλία με τα υπό διαχείριση κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 150 δις. Δολ. Πλέον, το λόγο έχουν οι τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν το όλο εγχείρημα των Αυστραλών, δεδομένου ότι τέτοια deals συνηθίζεται να έχουν

    α) τραπεζική συνδρομή, και

    β) διάρκεια στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που εξηγεί την αναμονή του τελευταίου διαστήματος. Όμως, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές τα έχουν βρει και έχουν συμφωνήσει, οι όροι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, παίρνουν πρακτική μορφή από τη στιγμή που ο αγοραστής απευθυνθεί στην τράπεζα και ταυτόχρονα θα πρέπει να «χτενιστούν» και να περάσουν από «κρησάρα» όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μπει τραπεζικός όρος για 40% του ενεργητικού της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,11% 18,78 ως υποθήκη για το δάνειο της First Sentier. Κατά τις πληροφορίες πάντα, το deal υπολογίζεται μεταξύ 2,4 – 2,6 δις. Ευρώ, εκ των οποίων –εκεί εστιάζεται η διαπραγμάτευση Αυστραλών και τραπεζών- το 1,4 δις. Ευρώ θα είναι προϊόν δανεισμού.

    Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο και είναι αυτό που απομένει, δηλαδή η συμφωνία με τις τράπεζες, για να υπάρξουν εντός των επομένων ημερών οι οριστικές ανακοινώσεις.

    Απαράβατος όρος από την πλευρά του Γιώργου Περιστέρη πάντως, ήταν οι Αυστραλοί να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, έτσι ώστε να ανταμειφθούν όλοι οι μέτοχοι που στήριξαν την εταιρεία κατά το παρελθόν.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει το 37,3% της ΤΕΝΕΡΓ, ο Γιώργος Περιστέρης το 11,06% και η Atale Enterprises Ltd του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ποσοστό 5,98%. Το υπόλοιπο 45,66% βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο.

    Η μετοχή που από την 1η Δεκεμβρίου πέρασε στο club του MSCI, διαθέτει κεφαλαιοποίηση 2,24 δις. Ευρώ, ενώ έχει γράψει ιστορικά υψηλά στα 20,14 ευρώ. Χθες έκλεισε με άνοδο 2,65%, στα 19,35 ευρώ, ενώ κινήθηκε και πιο ψηλά μέσα στη μέρα στα 19,70 ευρώ, διακινώντας 223 χιλιάδες κομμάτια.

    Την περασμένη εβδομάδα η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε αύξηση της οργανικής και καθαρής κερδοφορίας αλλά και των εσόδων της στο εννεάμηνο του 2022. Κερδοφορία που οφείλεται στις επενδύσεις των προηγούμενων χρόνων, αλλά και τα πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων της εταιρείας, που σημείωσαν πολύ υψηλούς συντελεστές απόδοσης (load factor).

    Χαρακτηριστικά, η αύξηση των εσόδων στα €448,7 εκατ. οδήγησε σε αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (adj. EBITDA) στα €150,9 εκατ. και άνοδο στα προσαρμοσμένα κέρδη για τους μετόχους, που διαμορφώθηκαν στα €72,0 εκατ. από €43,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Περιθώριο ανόδου 104% βλέπουν οι αναλυτές της AXIA

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Γιατί πρέπει τώρα να πουλήσετε μετοχές

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ-Mytilineos και Ιntrakat οι «μνηστήρες» νέων ΣΔΙΤ αξίας 693 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ