• ΑΓΟΡΕΣ

    Societe Generale: Πέντε λόγοι για να μην είστε short στις ευρωπαϊκές μετοχές

    Roland Kaloyan, επικεφαλής της ομάδας ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής της Société Générale

    Roland Kaloyan, επικεφαλής της ομάδας ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής της Société Générale


    Οι επενδυτές είναι ήδη τοποθετημένοι για δύσκολες στιγμές αυτόν τον χειμώνα, εκτιμά ο Roland Kaloyan, επικεφαλής της ομάδας ευρωπαϊκής επενδυτικής στρατηγικής της γαλλικής τράπεζας Société Générale.

    Το ζήτημα με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας είναι ότι επηρεάζουν δύο από τους κύριους κινητήριους μοχλούς της αγοράς: τον πληθωρισμό (υψηλότερα) και την ανάπτυξη (χαμηλότερα). Δεδομένων των πολλών αγνώστων παραγόντων (θερμοκρασία, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βαθμός επιτυχίας των σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας), η κατάσταση αυτό το χειμώνα μπορεί να κυμανθεί από διαχειρίσιμη (θετικό για την αγορά, το βασικό σενάριο της SG) έως καταστροφική, με διακοπές στην ηλεκτρική ενέργεια και δελτίο κατανάλωσης.

    «Για να ‘κρατηθείτε ζεστοί’ επενδυτικά αυτό το χειμώνα, συνιστούμε να αγοράσετε μετοχές που θα πρέπει να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκια σας από την πιο αργή ανάπτυξη και να επωφεληθείτε από το καθεστώς υψηλού πληθωρισμού. Σε μια πιο στρατηγική κίνηση, αυτή η κρίση είναι πιθανό να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ενεργειακή ανεξαρτησία και αποδοτικότητα», επισημαίνει ο Kaloyan.

    Πέντε λόγοι για να μην είστε short στις ευρωπαϊκές μετοχές:

    1. Το κλίμα είναι αδύναμο. Οι κινήσεις δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι σε μεγάλο βαθμό είναι υποεπενδεδυμένοι στις ευρωπαϊκές μετοχές. Η αποτίμηση εισέρχεται σε μια ελκυστική ζώνη, με τον πολλαπλασιαστή κερδών P/E στις 11,5 φορές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλό discount σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές τόσο στα μακροοικονομικά (σχεδόν ύφεση αναμένεται από το consensus των αναλυτών στο Bloomberg) όσο και στη μικροοικονομική πλευρά, με αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο 3% για το 2023. Οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών μετοχών τιμολογούν ήδη έναν δείκτη PMI 44 (έναντι 49,6 στην τελευταία αποτύπωση του.

    2. Τα θεμελιώδη μεγέθη είναι σταθερά. Οι ισολογισμοί είναι υγιείς με άφθονα μετρητά. Η τελευταία περίοδος κερδών ήταν καλή, με πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους τόσο για την αγορά συνολικά όσο και για τους επιμέρους τομείς. Είναι ευκολότερο να απορροφηθεί η αυξανόμενη πίεση του κόστους με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Υπάρχουν 900 δισ. ευρώ σε πλεονάζουσες αποταμιεύσεις και δημοσιονομική χαλάρωση.

    Ο πληθωρισμός είναι η κύρια ανησυχία για τους πολίτες στην Ευρωζώνη και ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις χορηγούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να θωρακίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό στηρίζει τους καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούνται επίσης από το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας όλων των εποχών, καθώς και από τα περισσότερα από 900 δισ. ευρώ συσσωρευμένων πλεονασματικών αποταμιεύσεων από την κρίση του COVID. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι χαμηλή, αλλά οι λιανικές πωλήσεις είναι ανθεκτικές. Οι μετοχές των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις μετοχές των εταιρειών των βασικών αγαθών.

    4. Ο πληθωρισμός (και οι αποδόσεις των ομολόγων) ενδέχεται να κορυφωθούν σύντομα. Οι οικονομολόγοι της γαλλικής τράπεζας αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί αυτόν τον μήνα. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, θα πρέπει να ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων να κορυφωθούν και αυτές σύντομα. Τα εργαλεία αποτίμησης υπογραμμίζουν ότι η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών θα μπορούσε να απορροφήσει τις γερμανικές αποδόσεις στο 2%.

    5. Ένα αδύναμο ευρώ. Οι εταιρείες της Ευρωζώνης επωφελούνται από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, δεδομένου ότι έχουν υψηλή διεθνή έκθεση. Ο δείκτης EuroSTOXX έχει μόνο 40% έκθεση των πωλήσεων του στην Ευρώπη και 60% σε περιοχές εκτός Ευρώπης. Το αδύναμο ευρώ είναι ένας λόγος για τον οποίο η SG προτιμά τώρα τις μεγάλες έναντι των μικρών κεφαλαιοποιήσεων.

    Πώς να τοποθετηθούν οι επενδυτές

    «Διατηρούμε μια σαφή προτίμηση προς τους τομείς των κυκλικών μετοχών και της αξίας, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς είναι χαμηλές. Οι τράπεζες είναι ένας από τους αγαπημένους μας τομείς.

    Αντισταθμίζουμε την ενεργειακή κρίση με τους κλάδους ενέργειας, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και καπνός (αναβάθμιση σε overweight) και υποβαθμίζουμε τακτικά ορισμένους από τους πιο ενεργοβόρους τομείς (χάλυβας, μέταλλα και μεταλλεία σε underweight, χημικά και κατασκευαστικά υλικά σε neutral).

    Προτείνουμε σύσταση overweight στους κλάδους ανάπτυξης που έχουν υποφέρει σημαντικά από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων (πληροφορική, είδη πολυτελείας και κεφαλαιουχικά αγαθά).

    Αντίθετα, προτείνουμε σύσταση underweight στους ακριβούς αμυντικούς τομείς (βασικά καταναλωτικά αγαθά και υγεία) και αναβαθμίζουμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (μείγμα ανάπτυξης και Value/Cyclicals) σε ουδέτερη σύσταση», καταλήγει η Société Générale.

    Διαβάστε επίσης:

    Societe Generale: Ποντάρει σε αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s



    ΣΧΟΛΙΑ