• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων αγγίζουν την εποχή πριν από την Lehman Bothers

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Δύο εβδομάδες έμειναν μέχρι την τελική διαμόρφωση των αποτελεσμάτων ά 6μήνου και β’ 3μήνου της τρέχουσας χρήσης και όλα δείχνουν ότι συντελείται ένα ακόμα ρεκόρ κερδοφορίας των εισηγμένων, σε καιρούς δύσκολους, αλλά και με εμφανή την επενδυτική απραξία.

    Η αγορά δείχνει να κλείνει τα μάτια στην αύξηση 136% των καθαρών κερδών των εισηγμένων, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών, στα 2,5 δισ. ευρώ από 1,06 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μόνο οι τράπεζες έγραψαν καθαρά κέρδη από 4 δις. ευρώ ζημιά πέρσι, κάνοντας την ολική επαναφορά.

    Το συνολικό αποτέλεσμα ως προς την καθαρή κερδοφορία φέτος ανέρχεται σε 4,9 δισ. ευρώ και όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί από το μακρινό 2007, όταν ακόμα δεν είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ η κρίση των  subprimes που το 2008 έφερε την κατάρρευση της Lehman και οικονομιών, όπως της ελληνικής με τις γνωστές συνέπειες.

    Ο Τζίρος2 των εισηγμένων εμφανίζει αύξηση 60% στα 34 δισ. ευρώ και τα EBITDA εμφανίζουν αύξηση 16,5%, πλησιάζοντας τα 5,3 δις. ευρώ.

    Οι αναλυτές παρατηρούν κάποια προβλήματα στις ταμειακές ροές των εισηγμένων που συνδέονται περισσότερο με την κρίση  που πλήττει την παγκόσμια οικονομία;, καθώς πληθωρισμός και επιτόκια δείχνουν ότι στις επό0μενες εταιρικές περιόδους, 9μηνο και έτος θα «ψαλιδιστούν» τα καθαρά κέρδη και ο ρυθμός αύξησής τους.

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 3,13% 1,98 έχει τη μεγαλύτερη δημοσιευμένη κερδοφορία (940 εκατ. ευρώ) και ακολουθεί η Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,83% 4,00 με 614 εκατ. ευρώ, η Εθνική ΕΤΕ 4,02% 7,51 με 546 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank ΑΛΦΑ 3,73% 1,67 με 242 εκατ. ευρώ.

    Οι μεγάλες εκπλήξεις έχουν έρθει από τις εταιρείες διύλισης, με τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,48% 8,31 να δημοσιεύουν 869 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και η Motor Oil ΜΟΗ 0,68% 26,54 685,8 εκατ. ευρώ.

    Οι διοικήσεις στις τηλεδιασκέψεις σημείωσαν την ανάκαμψη του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο και την νέα άνοδο των περιθωρίων διύλισης μετά την ομαλοποίηση που καταγράφθηκε Ιούλιο και Αύγουστο.

    Εξαιρετική ήταν και η πορεία των αποτελεσμάτων των τραπεζών με τις συστημικές να αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους και να οδηγούν τους αναλυτές σε αναβαθμίσεις.

    Η συνολική δημοσιευμένη κερδοφορία ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ από ζημία 4 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Πολύ ισχυρά αποτελέσματα δημοσίευσαν επίσης ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,06% 16,65 και ΟΤΕ ΟΤΕ 2,27% 14,42 , με τον ΟΠΑΠ να εκπλήσσει για μία ακόμη φορά με το προμέρισμα που ανακοίνωσε (0,30 ευρώ ανά μετοχή).

    Εξαιρετικά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 2,54% 38,80  με τη μετοχή να «ταλαιπωρείται» το τελευταίο διάστημα από τα όσα συμβαίνουν στη ροή του φυσικού αερίου αλλά και τους αναλυτές να σημειώνουν πως το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι ευέλικτο και μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις με επιτυχία (στα 27 ευρώ η νέα τιμή στόχος χθες από την Edison) .

    Διαβάστε επίσης

    Edison: Nέα τιμή-στόχος για τη Mytilineos – Eπωφελείται από την ενεργειακή μετάβαση

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 16.000 ευρώ στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης



    ΣΧΟΛΙΑ