• ΑΓΟΡΕΣ

    Societe Generale: Ποντάρει σε αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s

    Frederic Oudea, CEO Societe Generale

    Frederic Oudea, CEO Societe Generale


    Μετά τη Citi που θεωρεί βέβαιη την αναβάθμιση από τη Moody’s και η Société Générale θεωρεί την αναβάθμιση σίγουρη.

    «Δεν εκπλαγήκαμε από τη θετική δράση αξιολόγησης την προηγούμενη εβδομάδα στην Πορτογαλία, καθώς περιμέναμε κάποια θετική εξέλιξη και δεν εκπλαγούμε από τη θετική τάση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία είναι πιθανό να συνεχιστεί», εξηγεί η γαλλική τράπεζα Société Générale.

    Αυτή την εβδομάδα έχουμε αξιολογήσεις για Βέλγιο, Ελλάδα, ΕΕ και Ισπανία. Η τάση της αξιολόγησης είναι μικτή από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: οι αξιολογήσεις για Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα αναβαθμιστούν, ενώ οι θετικές τάσεις στις αξιολογήσεις για την Ιταλία και Αυστρία έχουν ανασταλεί.

    H SocGen βλέπει θετικές εξελίξεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας για διάφορους λόγους:

    1) Η τελευταία αναθεώρηση της Moody’s έγινε πριν από δύο χρόνια,

    2) η τρέχουσα αξιολόγηση Ba3 εξακολουθεί να είναι χαμηλή σε σύγκριση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης,

    3) τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι ισχυρά,

    4) οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο κύριος μοχλός της σειράς αναβαθμίσεων τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχιστούν.

    Από την άλλη πλευρά, το ‘αγκάθι’ είναι το μεγάλο αντιπληθωριστικό δημοσιονομικό πακέτο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβαρύνει το έλλειμμα της χώρας.

    Καλύτερα να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια της NGEU

    Το ερώτημα για το που βρισκόμαστε όσον αφορά τις εκταμιεύσεις του RRF είναι κομβικό για τη SOCGEN. Τα κονδύλια του NGEU εξακολουθούν να αποτελούν κλειδί για την ανάκαμψη ορισμένων χωρών και θα ενισχύσουν πιθανότατα την οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα βοηθήσουν επίσης τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, καθώς μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των μέτρων RepowerEU.

    «Συνολικά, έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής 113 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 56,6 δισ. ευρώ σε προχρηματοδοτήσεις, 42,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 13,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Αυτό αντιπροσωπεύει ελαφρώς περισσότερα περισσότερο από το 20% του συνολικού κονδυλίου που ζήτησαν τα κράτη μέλη, το οποίο ανέρχεται σε 337,9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 165 δισ. ευρώ σε δάνεια», επισημαίνει η SocGen. Η χώρα μας αποτελεί μια από τους μεγάλους κερδισμένους του πακέτου NGEU της ΕΕ.

    Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία έλαβαν τα περισσότερα: 46 δισ. ευρώ, 31 δισ. ευρώ και 12,5 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή περίπου 24%, 40% και 33% του συνολικού όγκου που θα έπρεπε να λάβουν πριν από το 2026. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, υπέβαλαν αίτηση πληρωμής και περιμένουν την εκταμίευση.

    «Αναμένουμε ότι η Ιταλία θα λάβει την πληρωμή των 21 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Ιταλία θα μπορέσει να ζητήσει την τρίτη δόση της φέτος. Οι εκταμιεύσεις μπορούν να πραγματοποιούνται το πολύ δύο φορές το χρόνο. Η Ιταλία υπέβαλε την πρώτη πληρωμή της αίτημα το 2021 και τα κεφάλαια εκταμιεύθηκαν τον Απρίλιο του 2022, οπότε δεν είναι σαφές αν η πληρωμή “συνδέεται” με το 2021 ή το 2022», καταλήγει η SocGen.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Οι μετοχές θα παραμείνουν υπό πίεση μέχρι την εμφάνιση ύφεσης – Βασιλιάς το δολάριο

    Citi: Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s – Καμία αλλαγή από DBRS



    ΣΧΟΛΙΑ